Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.527.969

Insolvence a těhotenství, změna zaměstnání, svatba, snížení příjmů

Odesláno: 
Otevřeno 1793 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
od 1.11.2015 jsem v insolvenci, mám zaplaceno necelých 40%. Na podzim roku 2018 bychom se chtěli pokusit o miminko. Jak je to potom s placením? Přemýšlím o změně práce, měla bych menší plat, ale podmínky insolvence bych neporušila.
Má nějaký vliv výše platu na stanovení částky, kterou budu muset posílat, až budu na mateřské?
Dále uvažujeme o svatbě, ale nechci, aby byl přítel s insolvencí nějak spojovaný. Má na mateřské nějaký vliv to, že bych byla vdaná nebo ne?
V diskuzi na internetu psala slečna, že má miminko a platí peníze pouze insolvenčnímu správci 1089 Kč a druhá slečna psala, že každý měsíc posílá 4000 Kč. Tak by mě zajímalo, jak je to možné.
A doporučujete raději uzavřít předmanželskou smlouvu?
Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den
 
Dobrý den,

placení dluhů se odvíjí od Vašich čistých příjmů. Pokud by rodičovský příspěvek nedosahoval alespoň částky 7.700,00 Kč měsíčně, není možno z něj provést žádnou srážku (jelikož se zvýší Vaše nezabavitelná částka z důvodu jedné vyživované osoby – dítěte). V tom případě byste musela hradit částku minimálně v takové výši, aby byla uhrazena alespoň odměna správce (která činí v současné době 1.089,00 Kč).

Rozdílné názory v diskuzích jsou zapříčiněny zejména tím, že po celou dobu trvání oddlužení musí dlužnice splňovat předpoklad uspokojení věřitelů ve výši alespoň 30 %; pokud však některá maminka z diskuze měla vysoké dluhy, musí i po dobu trvání mateřské a rodičovské dovolené hradit tak, aby hranice 30 % dosahovala, jinak by bylo její oddlužení zrušeno.

Ohledně svatby: ta nijak Vaše insolvenční řízení neovlivní a budoucí manžel není ze zákona povinen na úhradě Vašich dluhů (které nadto prokazatelně vznikly před uzavřením manželství) podílet. Změnu osobního stavu je však třeba nahlásit soudu a insolvenčnímu správci.