Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.520

Exekuce majetku manželky 2014 pro dluhy manžela vzniklé před manželstvím 1999

Odesláno: 
Otevřeno 3024 x
3 odpovědi
 
Já a manžel žijeme odděleně, ale nejsme rozvedení. Na mého manžela byla nařízena exekuce v roce 2007 za dluh vznikly ještě před uzavřením manželství (v
roce 1999), kdy výše dluhu byla stanovena pravomocným rozsudkem z roku 2005.
18.1.2014 mi přišel exekuční příkaz postihující můj bankovní účet, vydány exekutorem v lednu 2014.
Nejsem si jistá zda tomu rozumím správné, ale mám za to, že exekuce na můj účet nemůže být vedená za dluhy vzniklé před vznikem manželství?
Vím o novele exekutorského zákona z 1.1.2013 i o novele občanského zákoníku s účinností 1.1.2014, ale mám za to, že se vztahují na exekuce nařízené po
1.1.2013 a 1.1.2014. Nebo se pletu?
 
Dobrý den. Dokud nejste rozvedeni, hledí se na vás jako na manžele. Exekuční řád v § 42 stanoví výslovně toto: Exekuci na majetek patřící do společného jmění manželů lze vést také tehdy, jde-li o vymáhání dluhu, který vznikl za trvání manželství nebo před uzavřením manželství jen jednomu z manželů. Za majetek patřící do společného jmění povinného a jeho manžela se pro účely exekuce považuje také majetek, který netvoří součást společného jmění manželů jen proto, že bylo rozhodnutím soudu zrušeno společné jmění manželů nebo zúžen jeho stávající rozsah nebo že byl smlouvou zúžen rozsah společného jmění manželů, že byl ujednán režim oddělených jmění nebo že byl smlouvou vyhrazen vznik společného jmění ke dni zániku manželství. Exekuční řád nemá vlastní úpravu přechodných ustanovení. Proto se subsidiárně pouřije občanský soudní řád, který v § 355 stanoví, že ustanovení tohoto zákona platí i pro řízení zahájená před jeho účinnosti, tj. jedná se o nepravou retroaktivitu, která je přípustná.
 
Dekuji. Odpovednost druheho manzela plati obecne za vsechny typy dluhu (pujcky, uznane zavazky, zpusobena skoda, atd. ), nebo je odpovednost nejakym zpusobem omezena?
 
Za všechny dluhy bez omezení.