Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.546.668

Exekuce sourozence - ručí jiný sourozenec za dluhy svého bratra, sestry?

Odesláno: 
Otevřeno 1657 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
od 09/2016 bydlíme s přítelkyní, ovšem stále tu nemá trvalý pobyt. Jsem majitelem bytu a ona má strach, že když u mě bude mít trvalý pobyt, tak nám to může ublížit. Její bratr má dluhy, nepracuje a nevíme co s ním je. Je údajně někde v Praze.
Chtěl bych se zeptat zdali přítelkyni mohou nějak uškodit dluhy jejího bratra, se kterým se nevídá a nemá s ním nic společného. Případně jestli nám mohou dluhy uškodit, jestliže budeme mít společný trvalý pobyt.

Děkuji

Pěkný den
 
Zdravím Vás, dluhy bratra by přítelkyni uškodit neměli, pokud ovšem nedělá bratrovi ručitele u splácení nějakého úvěru či půjčky a pokud nemá na adrese, kterou má její bratr uveden jako adresu trvalého pobytu nějaký majetek, jehož vlastnictví by nemohla doložit. Pokud jsou odpovědi na obě otázky záporné, tak povinným je výlučně bratr Vaší přítelkyně a nikoli přítelkyně, takže by dluhy jejího bratra neměly ohrozit ji ani Vás.
Jen dodávám, přítelkyně by s bratrem neměla vlastnit ani nemovitost v podílovém spoluvlastnictví, neboť by zde hrozilo exekuční vydražení podílu bratra a případně by tento podíl nabyl jiný nabyvatel nebo by bylo nutné zadlužený podíl odkoupit, ale tomu tak asi není.