Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.277

Odkoupení části rodinného domu v exekuci od dlužníka s exekucí

Odesláno: 
Otevřeno 1013 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
rád bych se zeptal, zda je možné odkoupit od otce část rodinného domu, který je v exekuci? Jedná se o exekuce a dluhy ze SJM jak z osobního života, tak i živnostenského mé mámy. Problém je v tom, že máma zemřela v listopadu 2016 a právě probíhá dědické řízení (mám 1 bratra).
Je lepší dědictví kvůli dluhu cca 1,5-2 mil. Kč odmítnout nebo je možnost přijmout dědictví s možností odkoupení části RD?
Rád bych zůstal se ženou v tomto domě, avšak bychom neradi investovali do rekonstrukce, aby nám to pak exekutoři (příp. soud) kvůli exekucím sebrali.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, zde velmi záleží i na hodnotě majetku zůstavitele a jeho manžela, ale rovněž i na Vaší majetkové situaci, proto bych Vám nerada cokoli radila. V tomto případě bude nejlepší se poradit s advokátem, který se zabývá i dědictvím. Dle mého názoru je však lepší se předluženého dědictví vzdát nebo je odmítnout, protože by se mohlo stát, že přijetím dědictví vstoupíte do postavení zůstavitele, a to včetně exekuce a budete muset hradit veškeré dluhy zůstavitele a je možné, že na jejich úhradu nebudete mít finance a mohli byste skončit i velmi špatně. Je dále důležité i na tom, jaký majetek by byl předmětem dědictví. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. S advokátem mluvte otevřeně a nic mu nezamlčujte. Popřípadě tento dotaz můžete rovněž položit i kolegyni, která se zde otázkami dědictví výlučně zabývá.
Váš dotaz se netýká výkonu exekuce. Dotaz prosím uložte do formuláře na stránce http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/dotaz/. Dotazy přijímáme každý lichý týden v pondělí po 10. hodině.
Máte také možnost zeptat se právničky v online chatu. Ten je k dispozici každý sudý týden v sobotu mezi 9-11. hodinou na stránce http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/chat.html.