Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.548.100

Dvojité zabavení věcí (oblepení samolepkami) dvěma různými exekutory - je to možné udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1012 x
1 odpověď
 
Když ke mně přišel exekutor s příkazem na prodej movitých věcí, sepsal celý majetek a označil štítky, může druhý exekutor přijít a zabavit tyto stejné věci znovu.
 
Zdravím Vás, ano druhý exekutor přijít může. Zde záleží i na hodnotě těchto věcí, pokud by se dali zpeněžit za slušnou cenu, nevylučuji, že by tyto věci mohl polepit i jiný exekutor. Protože oba exekutoři mají nálepky a je zde jasně vyznačeno i datum polepení věcí, razítko exekutorského úřadu s podpisem zaměstnance, který věci polepil. Pokud tyto věci mají nízkou cenu, mám za to, že druhý exekutor by pouze napsal, že věci jsou již zabaveny prvním exekutorem a rovněž by do svého záznamu uvedl, kdy se tak stalo.
Prosím ještě nahlédněte do ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), lze nalézt i na internetu. V těchto ustanoveních jsou totiž uvedeny věci, které nelze zabavit ani povinnému, a pokud by se tak stalo, je nutné co nejdříve ohledně těchto věcí podat k soudnímu exekutorovi návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. d) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) a je nutno argumentovat tak, že při provedení soupisu byly do soupisu věcí pojaty i věci, které nelze povinnému zabavit dle ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu, což je samo o sobě ohledně těchto věcí důvodem pro zastavení exekuce.