Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.006

Exekuce na kompenzační pomůcku (automobil, invalidní vozík, přívěsný vozík za auto)

Odesláno: 
Otevřeno 1337 x
1 odpověď
 
Dne 30.5. mi přišel exekuční příkaz na provedení exekuce na movitý majetek - výzva o provedení soupisu a k odevzdání sepsané věci, prozatím na mé auto s ručním ovládáním, pořízené s přispěním MěÚ (používám kombinovaně elektrický vozík a auto, jsem invalidní) a také přívěsný vozík za auto.
Informace o exekuci bude i v registru vozidel.
Jak se mám bránit? Auto potřebuji k existenci, jak dále postupovat?
 
Zdravím Vás, pod jakým dotazem jste se původně tázala. Víte dotazů je mnoho a já pak těžce hledám původní dotazy jednotlivých tazatelů.
Nicméně, pokud je zabaven automobil, který je pro povinného zdravotní či kompenzační pomůckou, tak tento automobil je v souladu s ust. § 322 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), neboť Vy tento automobil užíváte nikoli jako automobil, ale jako zdravotní či kompenzační pomůcku, a proto, pokud tuto skutečnost doložíte soudnímu exekutorovi, tak by Váš automobil neměl být exekučně zabaven, ale měl by Vám být vydán. V tomto případě bych tedy proti exekučnímu příkazu podala námitky, které je však nutné podat do 15 dní ode dne jeho doručení k soudnímu exekutorovi, který exekuční příkaz o zabavení automobilu pro imobilního občana - tedy zdravotní a kompenzační pomůcky vydal. K návrhu je však nutné skutečně, a to pokud možno v úředně ověřených kopiích dodat listiny, o tom, že automobil používáte jako kompenzační či zdravotnickou pomůcku, např, rozhodnutí úřadu práce o přiznání dotace na koupi tohoto automobilu, rezervační značku pro invalidy, vyjádření lékaře a současně i lékařskou zprávu o Vašem zdravotním stavu. Víte mám za to, že podávat návrh na vyškrtnutí automobilu ze soupisu dle ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.), není na místě, neboť automobil byl zabaven Vám jako povinnému. Popřípadě, je-li proti exekučnímu příkazu možné podat odvolání, učiňte tak a doložte výše uvedené skutečnosti. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy.