Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.172

Průběh exekuce - zesplatnění dluhu exekutorem s hrozbou exekuce nemovitosti

Odesláno: 
Otevřeno 1100 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o informaci, dostala jsem v prosinci 2015 dopis, že jsem dlužna na ESSOX. Protože jsme byli ve finanční tísni jsem nebyla schopna splácet.
V lednu 2016 jsem si došla na exekutorský úřad domluvit splátkový kalendář, kde mně bylo řečeno, že musím zaplatit jistinu 33.500 Kč, kterou jsem zaplatila a dostala jsem splátkový kalendář kde jsem od února dávala dojednanou splátku 1000 Kč měsíčně. Nyní ale po mně chce exekutor zaplatit celou zbývající částku, která se stává
1) náklady řízení 12726 Kč,
2) roční úrok 8,05%
3) náklady oprávněného 484 Kč
4) náklady exekuce 8852 Kč

Prosím o informaci co znamená ten roční úrok 8.05 %.
Ještě by mně zajímalo proč nemůžu splácet jak jsem se domluvili na splátkovém kalendáři a nyní mně tlačí exekutor do dražby chaty kterou jsem podědila po mamince a mám ji na půl se švagrovou, protože mi zemřel bratr. Exekutor mně oznámil, že musím celou pohledávku uhradit do 28.6. nebo půjde do dražby. Děkuji za pomoc a radu.
 
Zdravím Vás, je-li pravda to co píšete, tak jednání exekutora nerozumím. Jen se zeptám, dohoda o splátkovém kalendáři byla v písemné formě? Náklady řízení by měly být uhrazeny, úrok ve výši 8,05% je úrok z prodlení v zákonné výši. O prominutí úroku z prodlení, můžete požádat přímo věřitele, tedy oprávněného, a to pokud byla zcela uhrazena jistina. V této žádosti je dobré popsat Vaše osobní a majetkové poměry a dále i to, že jste ochotna Váš dluh dále splácet a že žádáte o prominutí úroku z prodlení, a to alespoň zčásti. Tuto žádost bych zaslala jak oprávněnému, tak i exekutorovi. Víte, jelikož je exekucí zatížena nemovitost nebyla by ani insolvence řešením. Návrh na odklad exekuce by Vám vyjít mohl, ale vše by prodloužil. Jedinou možností je zkusit se dohodnout s rodinou na tom, že by odkoupily podíl na chatě či chalupě, čímž by byla uhrazena dlužná částka a všichni by byly spokojeni. Až bude někdo z rodiny ochoten odkoupit Váš spoluvlastnický podíl na nemovitosti je nutné, o tom informovat exekutora, a postupovat výlučně v součinnosti se soudním exekutorem. Popřípadě můžete hradit maximum co je ve Vašich silách, aby se dražbě podílu na nemovitosti předešlo. Další možností by byla i stížnost na postup soudního exekutora. Stížnost na exekutor se podává k Exekutorské komoře České republiky, kde byste však musela doložit splnění všech požadavků soudního exekutora, včetně dohody o splátkovém kalendáři, a to pokud možno v písemné formě + doložit to, že Vy jste splátkový kalendář vždy dodržovala. Mám za to, že pokud řádně dodržujete splátkový kalendář, měl by to i exekutor respektovat, popřípadě by Vás měl písemnou formou požádat o navýšení splátky.