Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.224

Přechod exekuce z rodiče na syna, dceru, potomka - může k tomu dojít?

Odesláno: 
Otevřeno 1643 x
1 odpověď
 
Chodím s přítelkyní, je jí 21 let, její matce 42 let, z prvního manželství má ji, a z druhého manželství dvě malé děti - věk 9 let, nyní je v exekuci, kterou má po svém druhém manželovi, proto se vás ptám jestli nemůže exekuce přejít z její matky časem na mou přítelkyní, která je z prvního manželství a žádné dluhy její otec neměl, přítelkyně nebydlí u své matky v bytě nemá hlášené trvalé bydliště u ní ale jinde nyní bydlí u mne, její matka má ještě druhou exekuci po její matce která už nežije, . Proto se vás ptám zda tyto dluhy její matky nepřejdou na její první dceru, zda vše bude v pořádku nic jí nepodepisovala ani neslibovala ohledně exekuce, chceme mít rodinu a své vlastní bydlení. Proto žádáme vaši radu nebo odpověď co je možné dělat a co na to říkáte vy. Nebo jak se máme bránit. Moje přítelkyně pracuje už 1 rok.skolni docházka je ukončena. Dekujeme.
 
Zdravím Vás, přechod exekuce z matky přítelkyně na Vaši přítelkyni by mohl hrozit jen v případě úmrtí matky Vaší přítelkyně. Exekuce, stejně jako jiné dluhy a majetek se totiž dědí. V tomto případě by však stačilo dědictví buď odmítnout nebo se ho zříci ve prospěch jiných dědiců a na Vaši přítelkyni by tedy žádná exekuce její matky nepřešla, neboť by po ní nedědila.
Jiný přechod dluhu s výjimkou písemného projevu vůle, kdy by Vaše přítelkyně vyloženě buď přistoupila k dluhu nebo exekuci jako dluh své matky převzala nehrozí, ale z toho co píšete nevyplývá, že by Vaše přítelkyně chtěla něco takového udělat, což je jen dobře.