Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.758

Exekutor v domě kde dlužník nebydlí a nemá trvalé bydliště - jak se vyhnout další návštěvě exekutora?

Odesláno: 
Otevřeno 1222 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
bratr zadlužil celou rodinu. Situace se táhne od roku 2012. Včera (10.05.2016) přišel exekutor do domu jehož jsem majitelkou od roku 2015 a žijí v něm naši rodiče. Oblepil věci a oni mu dali 10.000 kč, aby neodvezl věci. Bratr se tam nezdržuje a 8 let tam není hlášen. Nechci, aby se situace opakovala. Co mám podniknout?
Děkuji velice Veronika
 
Zdravím Vás, mám za to, že exekutor polepil věci Vaše a rodičů, ale nikoli věci Vašeho bratra. V tomto případě můžete Vy k exekutorovi, který věci zabavil podat návrh na vyškrnutí Vašich zabavených věcí ze soupisu v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekutorského řádu (zákon 120/2001 Sb.). Na podání tohoto návrhu máte lhůtu 30 dní ode dne, kdy jste se o zabavení Vašich věcí dozvěděli. K návrhu je však nutné doložit pokud možno úředně ověřené kopie dokladů prokazujících Vaše vlastnické právo k zabaveným věcem. Těmito doklady jsou zejména smlouvy - kupní, darovací, nájemní, úvěrové, . dále faktury, dodací a záruční listy. Pokud byly zabaveny i věci Vašich rodičů měli by i oni podat tento návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu k soudnímu exekutorovi, který věcí zabavil. Rovněž i oni musí exekutorovi doložit vlastnické právo k jejich zabaveným věcem.
Pro úplnost uvádím, že k těmto návrhům je vhodně doložit i úředně ověřenou kopii rozhodnutí o změně trvalého pobytu Vašeho bratra. Tuto listinu musíte k návrhu doložit Vy i Vaší rodiče.
Pokud soudní exekutor zabavil věci, které nemohou být zabaveny ani povinnému. Tyto věci jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), je nutné i tuto skutečnost do tohoto návrhu uvést, neboť vykonavatelé exekutora by ohledně těchto věcí postupovali v rozporu se zákonem. Pokud by exekutor Vašemu návrhu nevyhověl bude nutné podat do 30 dní ode dne, kdy by Vám bylo zamítavé rozhodnutí doručeno podat vylučovací žalobu k exekučnímu soudu. Možná by nebylo od věci, abyste spolu s rodiči a všemi listinami (soupisem zabavených) věcí navštívili advokáta, ke kterému si přineste i rozhodnutí o změně trvalého pobytu Vašeho bratra a dále s sebou k advokátovi rovněž vezměte i listiny, které prokazují vlastnické právo Vás i rodičů k zabavených věcech. Advokát by návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu sepsal jako Váš právní zástupce.
K tomu jak zabránit další návštěvě exekutora Vám již neporadím, neboť exekuce je již v pohybu. Doporučuji Vám však v případě další návštěvy exekutora ukázat mu úředně ověřenou kopii rozhodnutí o změně trvalého pobytu Vašeho bratra. Více se již skutečně dělat nedá.