Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.505

Exekuce platu, mzdy - přednostní a nepřednostní exekuce

Odesláno: 
Otevřeno 1999 x
3 odpovědi
 
Výše srážek ze mzdy v exekuci: pobírám částečný invalidní důchod 4735 Kč a dále mam příjem na dohodu o pracovní činnosti DPČ hrubé mzdy cca 5.888 Kč.
Prosím pomozte mi zjistit kolik mi může naše účetní srazit se mzdy na upřednostněnou i neupřednostněnou exekuci.
Předem vám moc děkuji.
 
Zdravím Vás, bohužel nepíšete, zda jste ženatý a máte nezletilé či nezaopatřené děti. I tato skutečnost má vliv na výší srážek ze mzdy či jiných příjmů.
Pro účely exekuce by se měli veškeré příjmy povinného sčítat a výsledná srážka se tedy vypočítá z nich. Píšete, že máte přednostní a nepřednostní exekuci.
Pokud byste byl rozvedený či svobodný a žil byste sám v domácnosti a neměl žádné nezletilé nebo studující děti do 26 let tak by nezabavitelná částka, která by Vám měla být vyplacena činila 7.661,- Kč, srážka na přednostní exekuci by činila 1.481,- Kč a srážka na nepřednostní exekuci by činila také 1.481,- Kč.
Pokud byste byl ženatý a bez nezletilých nebo studujících dětí, tak by nezabavitelná částka, která by Vám měla být vyplacena činila 8.691,- Kč, a srážka na přednostní exekuci by činila 966, - Kč a srážka na nepřednostní exekuci by činila 966, - Kč.
Pokud byste byl ženatý a měl 1 nezletilé díte tak by nezabavitelné částka, která by Vám měla být vyplacena činila 9.721,- Kč, srážka na přednostní exekuci by činila 451, - Kč a srážka na nepřednostní exekuci by činila také 451, - Kč. Pokud byste žili v domácnosti s manželkou s dvěma dětmi srážky by prováděny nebyly vůbec, neboť Vaše příjmy by nedosáhly ani nezabavitelné částky, která by v tomto případě činila 10.812,- Kč. Výpočet srážek ze mzdy si můžete ověřit na stránkách http://www.vyplata.cz
 
dobrý den, mohli by jste mi potvrdit, zda mi byla správně vypočítána mzda a vyplacena po srážkách exekuce? děkuji
jsem čast. inv,,, s důchodem 4.756kč a mam se zaměstnavatelem dohodu o pč na 80hodin měsíčně, minulý měsíc ovšem ve firmě dovolená,,, proto jsem měl pouze 56hodin,,,, z toho průměr na dovolenou 75,00kč cena práce 5.628kč. hrubá mzda byla 4.200kč,,, z toho -273kč soc. poj. ,,, -189kč zdrav. poj. ,,, 1.428 povinné poj. ,,,, 855kč daň z příjmu,,, 2070kč snížení daně,,, a pak
-772 ex I patrně upřednost,,, a -772 ex II,,, tedy k výplatě 2.194kč,,,,
když k této částce přičtu důchod,, 4.756kč,,, dojdu k částce 6.950kč,,,, a to se mi zdá menší,,, než na jakou částku,,, minimální mám nárok.
mimo dovolené,,, normálně mívám doplatek cca 2600kč,,,
děkuji za odpověď,,,, moc jste mi pomohli,, již při minulém dotazu,,, jsem si vědom, že srážky musí odvádět,,, ale myslím,,, že to není ok. Jaká minimální "částka" důchod+zbytek mzdy mi má vycházet??? je tato nějak daná,,, a menší být nemůže???
děkuji za odpověď a za pomoc,,, hezký den LV
 
Zdravím Vás, bohužel neuvádíte, zda jste ženatý a zda a kolik máte nezletilých či nezaopatřených dětí. To vše je pro výpočet srážek ze mzdy důležité. Bohužel neuvádíte ani zda se jedná o exekuce přednostní či nepřednostní nebo o oboje.
Budu tedy uvažovat o možnosti, že se jedná o přednostní exekuci a že nejste ženatý a máte velké děti, které jsou již schopny se samy živit. V tomto případě je totiž výše srážek ze mzdy nejvyšší. V tomto případě by srážka ze mzdy a z důchodu ve výši 6.950,- Kč jak uvádíte měla činit 514, - Kč a tato částka by tedy měla být poukázána soudnímu exekutorovi.
Víte ony srážky ze mzdy závisejí na výši příjmu povinného, proto Vám zde přesně nemohu sdělit ani minimální nezabavitelnou částku ze mzdy, neboť ta se odvíjí od výše příjmů povinného. K samotnému způsobu výpočtu mzdy Vám nepovím nic, protože nejsem účetní, to je nutné probrat s účetním. Orientační výši srážek ze mzdy lze orientačně zjistit na stránkách http://www.vyplata.cz.