Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.418

Exekuce na plat - odblokování účtu (návrh na částečné zastavení exekuce, zastavení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného)

Odesláno: 
Otevřeno 1346 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych vás požádat o radu, v práci beru plat 21 tisíc korun, už přes 3 roky mi v práci strhávají největší možnou částku na exekuce. A chodí mi plat cca 10.400 Kč. Ale už po dobu skoro dvou let (2014-2016), mi stále blokuje účet někdo exekucí. Jak je toto možné? V práci splácím všechny exekuce splátky (paní účetní to vždy rozpočítá). Nechala jsem si posílat peníze zase na jiný účet a další měsíc se to opět opakuje (zablokování účtu částkou) nebýt rodiny, tak nemám ob měsíc kde žít.
Vezmou mi vlastně vše i přes to, že vše se snažím splácet. Nevím kam si peníze už posílat, exekuci chci splácet ale nevím už jak na to.
Děkuji Vám předem za odpověď.
 
Zdravím Vás, je zde dvojí řešení, tím prvním je podat návrh na částečné zastavení exekuce, ve kterém se budete domáhat zastavení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného (lidově, tzv. odblokování Vašich účtů) v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). V tomto návrhu je nutné argumentovat tak, že zde je nepříjemně zvolena kumulace dvou způsobů provedení exekuce, kdy exekuce řádně splácíte srážkami ze mzdy a navíc jsou Vám blokovány peníze na účtu (účtech), kam si necháváte zasílat mzdu, čímž vlastně dochází k tomu, že jsou Vám po doručení exekučního příkazu k přikázání pohledávky z účtu povinného (blokace účtu), na který je Vám zasílána mzdy exekučně stržena i ona nezabavitelná částka ze mzdy a Vám na úhradu Vašich potřeb již nezbývá vůbec nic, což je v rozporu se zákonem a tedy i důvodem pro zastavení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného.
Druhým řešením by bylo dohodnout se se zaměstnavatelem, aby Vám zbylou část mzdy vyplácel v hotovosti nebo složenkou a všechny účty v bance zrušit.