Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.418

Půjčka potomka v době trvalého pobytu, bydliště u rodiče - má vliv odhlášení z trvalého pobytu?

Odesláno: 
Otevřeno 1439 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
dospělá dcera a její pobytu v mém bytě a její trvalé bydliště.
Nyní jsem dceru odhlásila z trvalého bydliště u mě, ale ještě záležitost nenabyla právní moci (až za 15 dnů). Jde mi o to, že dcera má nějaké půjčky, které uzavřela ještě za trvalého pobytu u mne. Chtěla bych vědět, když asi za 15 dnů nebude vedena už na mé adrese, ale na ohlašovně městského úřadu, zda by když nesplácí své půjčky jsem mohla přijít o svůj majetek v mém bytě (exekuce majetku v mém bytě.) a nebo jestli tím až už bude natrvalo odhlášena z mého bytu se už nemusím bát, že by na mě mohla přijít už exekuce. Děkuji Vám za odpověď na můj dotaz, v případě nutnosti Vám ráda podám další informace. S pozdravem Tůmová Šárka
 
Zdravím Vás, pokud bude dcera vedena na ohlašovně, tak exekutoři bohužel často docházejí i na poslední adresu trvalého pobytu povinného před nahlášením na ohlašovnu. Je tedy možné, že Vás vykonavatelé skutečně navštíví. Účelem jejich návštěvy by však mělo být zjištění adresy, na které se Vaše dcera zdržuje a nikoli provádění exekuce prodejem movitých věcí povinného. I když se nedá vyloučit ani tato možnost.
Pro tento případ bude vhodné, abyste dohledala co nejvíce dokladů, které by dokládali vlastnické právo k Vašim věcem. Těmito doklady jsou zejména, smlouvy - kupní, darovací, úvěrové, dále faktury, dodací a záruční listy, … V tomto případě Vám doporučuji, abyste si pořídila i úředně ověřené kopie těchto dokladů, které byste spolu s originály předložila vykonavatelům, čímž byste měla zabránit exekučnímu zabavení těchto věcí. Pokud by se tak nestalo, bylo by nutné do 30 dní ode dne, kdy jste se o zabavení Vašich věcí dozvěděla podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). K tomuto návrhu je nutné přiložit právě ony úředně ověřené kopie dokladů prokazujících Vaše vlastnické právo k zabaveným věcem. Tento návrh se podává k exekutorovi, jehož zaměstnanci věci zabavili.
Závěrem uvádím, že ani povinnému nemůže být zabaveno vše. Věci, které nelze zabavit ani povinnému jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.).