Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.016

Více exekucí a zabavení majetku - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 1325 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat měla jsem exekuci a zažádala jsem o splátkový kalendář. Z důvodu malého platu a kvůli další exekuci jsem neměla jak to splácet a z platu mi tedy strhávali tu druhou.
Teď mi přišel domů pak z úřadu, že pokud nebudu platit tak mi půjdou na majetek, i když už jednu exekuci splácím z platu.
Nevím co mám dělat věci tu nejsou moje a já nemám důkaz.
Děkuji K.
 
Zdravím Vás. právě v tom je úskalí splátkových kalendářů, že se musejí dodržovat. Pokud se tak neděje, exekutory bohužel nic nezajímá a vykonají exekuci, protože to učinit mohou i podle exekučního řádu a občanského soudního řádu. Splátkový kalendář byl ústupek od exekutora.
Pokud nemáte jak doložit, že věci nejsou Vaše, tak Vám nemám pořádně ani co poradit. Zkuste se podívat do nájemní smlouvy, zda tam není uvedeno, že zařízení bytu patří pronajímateli. Potom by bylo možné pořídit úředně ověřenou kopii nájemní smlouvy, kterou bych předložila k nahlédnutí vykonavatelům, kteří Vás navštíví. Další možností je spojit se s majitelem věcí, a požádat jej o úředně ověřené kopie dokladů, které dokládají jeho vlastnické právo k věcem, které užíváte. Dále by bylo možné, aby majitel bytu sepsal čestné prohlášení, ve kterém by uvedl, které věci jsou jeho. Vy sepište čestné prohlášení, ve kterém uvedete, které věci jsou Vaše. Více dělat nemůžete. Pokud by byly zabaveny věci, které nejsou Vaše, má majitel věcí 30 dní ode dne, kdy by se o zabavení věcí dozvěděl, na to, aby v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) podal k soudnímu exekutorovi návrh na vyškrtnutí svých zabavených věcí ze soupisu. To, že jsou věci jeho však musí doložit doklady, které prokáží jeho vlastnické právo k zabaveným věcem. Tyto doklady bych raději předkládala v kopii, která bude úředně ověřená.
Závěrem dodávám, že exekutor nemůže vše zabavit ani povinnému. Věci, které není možné zabavit ani povinnému jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Nic víc již bohužel nevymyslím.