Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.037

Bez záznamu v registru dlužníků a bankovní úvěrový registr - exekutor přesto vymáhá domnělý dluh

Odesláno: 
Otevřeno 1641 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
syn ručil otci na úvěry s tím, že je otec bude splácet. Syn několik let pracoval v zahraničí a po návratu zjistil, že otec neplatil nic a jemu začaly chodit exekuce na mzdu. Před odchodem do zahraničí měl bydliště u mne, ale přesto, že mi dal ověřenou plnou moc k vyzvedávání korespondence, pošta mi korespondenci do vlastních rukou odmítala vydávat - tudíž jsme nevěděli nic a zřejmě probíhalo tzv. fiktivní doručení. Při prvních exekučních srážkách ze mzdy (140.000 Kč) od 03/2015 syn věděl, co platí - úvěr ČS původní výše 50.000 Kč.
05/2016 bude dluh uhrazen, proto syn poslal dotaz na registry dlužníků (Solus + Bankovní úvěrový registr), odkud mu za poplatek přišlo sdělení, že je bezdlužný. Přesto mu přišla v tomto měsíci do mzdové účtárny další exekuce na 120.000 Kč. Vzhledem k fiktivnímu doručování korespondence neví, co má vlastně platit - na dotaz přísl. ex. úřadu (ex. úřad Klatovy) o upřesnění pohledávky syn obdržel odpověď, že vše bylo ve "Výzvě", která byla řádně doručena.
Další info posílat nebudou - lze nahlédnout v Klatovech (syn bydlí v Liberci a pracuje v nepřetržitém provozu). Zaslali i další připravenou exekuci na 24.867 Kč pro CP Inkaso. Tato částka a firma již synovi neříká vůbec nic.

Dotaz: jak je možné vyjádření zpoplatněného bankovního i nebankovního registru o bezdlužnosti a následné zjištění exekucí? Lze se ještě nějak bránit (podivné CP Inkaso), když pobytem mimo republiku a tzv. fiktivním doručením zanikly veškeré lhůty pro odvolání? Je exekutorský úřad, vymáhající pohledávku srážkami ze mzdy, povinen na základě sdělení výše popsaného poskytnout požadované informace mailem či písemně? Děkuji
 
Zdravím Vás, exekutor by měl na písemnou žádost Vašeho syna coby povinného odpovědět a výši celkově vymáhané částky sdělit. Pokud to neučinil a pokud exekuční titul (rozhodnutí, na jehož základě je daná pohledávka exekučně vymáhána) nebyl Vašemu synovi řádně doručen, protože v té době pobýval v zahraničí, tak Váš syn může podat návrh na zastavení exekuce k soudnímu exekutorovi (exekutorům). Návrh na zastavení exekuce podejte v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Zde uveďte, že Vám coby povinnému nebyl řádně doručen exekuční titul, a proto tento exekuční titul nemohl nabýt právní moci ani vykonatelnosti. Uveďte, že v době vydání exekučního titulu jste pobýval v zahraničí, což je nutné doložit i kopií např. pracovní smlouvy nebo jiného dokladu, který prokáže to, že jste byl v zahraničí. V případě exekuce, kde oprávněným je CP Inkaso uveďte, že se Váš syn i v době vzniku pohledávky zdržoval v zahraničí, což je opět nutné doložit i důkazy o této skutečnosti, např. pracovní smlouvou, povolením k pobytu, … Dále Vám nebyl doručen ani exekuční titul, který nemohl nabýt právní moci ani vykonatelnosti a jedná se tedy o nezpůsobilý exekuční titul a exekuce by tedy měla být v souladu s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu. Přeji Vám i synovi hodně štěstí a pevné nervy.