Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.874

Insolvence na dlužníka s bytem - zabaví a prodá byt insovelnční správce?

Odesláno: 
Otevřeno 1393 x
1 odpověď
 
Dobrý den. Mám ted trochu problém s plněním svých pohledávek. Chtěla jsem to řešit konsolidačním úvěrem, ale jelikož se některá nachází v registru, tak jsou úvěry zamítány. obrátila jsem se proto na právníka a ten mi radil zažádat o insolvenci jelikož moje pohledávky nejsou tak veliké, abych v době isolvence, která trvá 6 let nebyla schopná, když jsem zaměstnana své pohledávky vyřešit! Souhlasíte s jeho názorem, že při pohledávkách 80.000 Kč soud moji insolvenci uzná a nevezme mi byt?
Právník spočítal, že při měsíčních splátkách 2000 Kč po dobu 6 let jsem schopná uhradit více jak 100%svého dluhu a tak soud mou insolvenci uzná? Děti ale nemám tak se bojím, že mi soud byt prodá.
Děkuji za odpověd
 
Zdravím Vás, oddlužení plněním splátkového kalendáře trvá 5 let, což je 60 měsíců. U eventuálního oddlužení záleží i na výši Vaší mzdy, neboť právě z ní budou počítány srážky ze mzdy pro účely oddlužení. Navíc je nutné uspokojit i odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč za 60 měsíců, což činí 1.089,- Kč měsíčně. Nicméně mám za to, že při výši nezajištěných pohledávek, která činí celkové 80.000,- Kč by se schválením oddlužení neměl být problém.
Ohledně prodeji nemovitosti uvádím, že pokud byt není zastaven ve prospěch věřitele (banky, či úvěrové společnosti, či exekutora), Váš byt v rámci insolvence prodán nebude. K prodeji bytu by však došlo, pokud by Váš byt byl zastaven ve prospěch zástavního věřitele nebo by probíhala exekuce a exekutor by rozhodl o provedení exekuce prodejem bytu, navíc by se tento věřitel musel přihlásit do insolvenčního řízení jako zajištěný věřitel.