Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.384

Předlužení potomka - exekuce a srážky nabíhající pokuta od nebankovní společnosti

Odesláno: 
Otevřeno 1239 x
5 odpovědí
 
Jsem matka 29letého syna, který má exekuci na plat, kvůli neplacení alimentů, když byl bez práce, ale nyní již pracuje a dostává životní minimum. Z toho musí zaplatit 7000 pronájem a 2000 alimenty na jednu dceru a na druhou 1500. Navíc si půjčil před několika lety nebankovní úvěr od Profi creditu, kde si ve smlouvě nepřečetl, že když nebude moci splácet, což se nyní děje, protože místo 4600 jim splácí jen 1000, protože víc nemá. Ještě já ho dotuji z důchodu. Oni mu ještě denně strhávají 180 Kč na pokutu.
Syn je na dně a bojím se o jeho život.
Prosím o pomoc. Děkuji
 
Zdravím Vás, co máte na mysli pod pojmem životní minimum. Životní minimum jednotlivce v současné době činí jen 3.410,- Kč, minimální mzda činí 9.900,- Kč. V tomto případě by řešením bylo podat návrh na zastavení exekuce z důvodu nemajetnosti povinného v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) z důvodu nemajetnosti povinného. K tomuto návrhu je však nutné nejen vše detailně popsat, ale rovněž i doložit, tedy doložit nájemní smlouvu, mzdový výměr a výplatní pásky za jednotlivé měsíce od synova zaměstnavatele. V této souvislosti požádejte rovněž o odklad exekuce do doby, než bude rozhodnuto o návrhu na zastavení exekuce.
Dále bych synovi doporučovala, aby podal k soudu návrh na snížení výživného na obě děti, s tím, že na hrazení takto vysokého výživného zkrátka nemá a proto žádá o jeho snížení, mám za to, že částka ve výši 1.000,- Kč na každé dítě by byla adekvátní.
Dalším řešením by mohla být i insolvence, ale Váš syn by musel zcela uhradit dlužné a běžné výživné na obě děti a pohledávky ostatních věřitelů (nezajištěných) ve výši alespoň 30% jejich pohledávek + odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč za 60 měsíců.
 
Moc děkuji za odpověd. Syn pobírá 9.500 a zbytek mu strhávají exekučně. Na tu půjčku lichvářskou už mu nesbývá, tak jim posílá alespoň 1000, ale oni to strhávají na penále. Ta nevíme co bude dál. Syn pracuje na LDN JAKO SANITÁŘ. cO SE STANE, KDYŽ TĚCH 1000 NEBUDE POSÍLAT. dĚKUJI MOC.
 
Zdravím Vás, kdyby Váš syn přestal posílat peníze na tuto půjčku, mohl by po něm věřitel peníze vymáhat soudně a případně i exekučně. Pokud byste byla ochotna synovi finančně vypomoci, lze zvážit i podání insolvenčního návrhu, nicméně podmínkou je, že Vás syn bude schopen ze svých příjmů a z Vašeho daru uspokojit pohledávky svých nezajištěných věřitelů alespoň ve výši 30% + odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč za 5 let.
 
Moc děkuji za odpověd, ale já bohužel synovi pomoci nemohu, protože můj důchod činí 8400 a je mi 74 let, takže je to beznadějné
 
Zdravím Vás, jelikož má Váš syn mzdu, tak by návrh na zastavení exekuce nejspíš neprošel. Není někdo jiný, kdo by mu byl ochoten pomoci. Pokud ne, jedná se skutečně o patovou situaci.