Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.868

Dluhy manžela před manželstvím a exekuce na manželku - řešení insolvence, oddlužení, osobní bankrot

Odesláno: 
Otevřeno 1444 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat dověděla sem z práce manžela že má na řízené 2 exekuce na plat. Volala sem přímo exekutorovi a ten mi sdělil že dluh/exekuce je z roku 2011 ale já sem o manželovi chtěl dluzích nevěděla brali jsme se v září 2015. Exekutor mi řekl že sice to budou strahávat z platu ale přesto mi přijdou zabavit domů zabavit majetek.
04/2016 budu podávat insolvenční návrh kůli svým dluhům co máma a půjdeme do toho společně s manželem. Vše sem exekutorovi řekla že tyto exekuce nahlásíme do návrh na insolvenci která se bude podávat, to ho ovšem taky nezajímá.
Chtěla bych vědět jak postupovat když toto jsou dluhy 5 let staré (2011-2016) o kterých sem nevěděla a byly před manželstvím mohu se nějak bránit aby mi nesebrali majetek? Dočetla sem se že je možné podat návrh na zastavení exekuce.
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, pokud podáte insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení oddlužení, musíte zde uvést veškeré závazky Vás obou, tedy Vaši i manželovi, dále i Váš majetek, seznam zaměstnanců, a další povinné přílohy. Podáním insolvenčního návrhu dochází k přerušení exekuce, a to přímo ze zákona. Exekutor tedy může provádět lustraci majetkových poměrů manžela, ale nemůže k Vám již přijet domů a zabavovat majetek, protože insolvence má přednost před exekucí.
Ohledně exekuce prodejem movitých věcí povinného se Vás zeptám, zda máte s manželem zůžené společné jmění manželů, pokud ne tak je možné, že byste se zabavovvání Vašich věcí nevyhnula, pokud byste k nim neměla doklady prokazující Vaše vlastnické právo z doby před sňatkem. Těmito doklady jsou kupní smlouva, úvěrové smlouva, darovací smlouva, faktury, dodací a záruční listy, . Závěrem uvádím, že v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu jsou uvedeny věci, které nelze zabavit ani povinnému. Pokud podáte insolvenční návrh co nejdříve, exekutorští vykonavatelé k Vám již nepřijedou, protože nemohou.
 
Dobrý den děkuji Vám za odpověď veškerý majetek v domácnosti je pořízený před manželstavím doklady od něčeho mám… dále bych se chtěla zeptat když majetek v bytě mám uveden v nájemní smlouvě kde je to jasně napsané které věci to jsou včetně sériových čísel atd aby bylo vidět které věci to jsou. Stačí takováto nájemní smlouva mezi mnou a majitelkou podepsána nebo se k tomu musí ještě něco dokládat? Jinak o dluhu který manžel má z roku 2011 jsme se dověděla z práce od manžela. Když jsme na tu exekuci volala řekli že jsme manželé tak mají právo přijít ke mě do bytu mi zabavit věci manžel u mě trvalý pobyt nemá. dále se chci zeptat zda by mě jako. manželku neměl sám exekutor něčím informovat než přijde ke mě domů že má manžel exekuce… Dále mě ještě zajímá jak je možné když má exekuci na plat proč půjdou zabavovat majetek manžel nic nevlastní v době manželství jsme ani nic společně nepořizovali o exekuci jsme se dověděla 6.4.2016 když sem tam volala tak řekli že když to do 12.4.2016 neuhradi celý dluh i přes to že jsi udělají srážky ze mzdy tak pujdou ke mě domů… řekla jsem jim že 20.4.2016 budeme mít podaný návrh na oddlužení tak je to též nezajímalo. bohužel návrh mi zpracovává právník a dříve jak 19.4 ho mít nebudu. Děkuji moc za odpověď a rady
 
Zdravím Vás, pokud máte nájemní smlouvu, kde je výslovně popsán Váš majetek, a to včetně výrobních či sériových čísel, tak by tato smlouva měla stačit na to, abyste prokázala Vaše vlastnické právo k věcem zde uvedeným. Nyní Vám doporučuji, abyste si pořídila úředně ověřenou kopii nájemní smlouvy, kterou byste spolu s originálem předložila vykonavatelům. Pokud byla nájemní smlouva uzavřena před vznikem manželství nemělo by Vám být nic zabaveno.
To, že jste se exekutorům zmínila o insolvenci, to vidím jako chybu, již tak nečiňte. Exekutoři nemají insolvence rádi, neboť od podání insolvenčního návrhu nesmějí exekučně vymáhat pohledávky po povinných v insolvenci a své pohledávky musejí jako ostatní věřitelé přihlásit do insolvenčního řízení, takže jejich pohledávky nebudou v insolvenci zcela uspokojeny, a pokud ano, tak za delší dobu než při exekuci.
Dále uvádím, že exekutoři mohou provádět exekuci na majetek povinného i vcero způsoby najednou, takže kombinace exekuce srážkami ze mzdy a prodejem movitých věcí povinného není nic neobvyklého a jedná se o častý jev, který je v souladu se zákonem. Na to proč půjdou exekutoři k Vám domů Vám odpovím velice jednoduše, je to proto, že jste manželkou povinného a je zde předpoklad, že máte společný majetek, který by mohl být zabaven. To, že je to výlučně Váš majetek musíte exekutorovi dokázat Vy sama, třeba právě zmíněnou nájemní smlouvou.
 
Dobrý den děkuji za rady ještě se zeptám co je myšleno tím uředne ověřenou kopii nájemní smlouvy … mám doma originál nájemní smlouvy jediné co tam není jsou ověřene podpisy jsou tam jen podpisy bez ověření. Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, úředně ověřenou kopií nájemní smlouvy je myšleno, to, že půjdete s originálem nájemní smlouvy k notáři a u něj si necháte tento originál úředně ověřit. Notář potvrdí svým razítkem a podpisem to, že originál se výslovně shoduje s kopií a současně uvede i počet stran, které takto ověřil.