Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.762

Exekuce na spolumajitele bytu, domu, nemovitosti a exekuční dražba - předkupní právo v exekuční dražbě

Odesláno: 
Otevřeno 1375 x
1 odpověď
 
Otec mě a bratrovi daroval rodinný dům RD. Já mám 1/2 a bratr druhou polovinu. Na konci března 2016 mi přišlo rozhodnutí o exekuci bratra, která trvá od července 2015. Je mpožné, že mě exekutor vůbec neinformoval o jeho exekuci včas? A mohu ještě jeho dluh odkoupit, aby rodinný dům RD nešel do dražby? A jako sestra budu mít předkupní právo?
Děkuji
 
Zdravím Vás, jelikož exekuce není nařízena na Váš spoluvlastnický podíl na nemovitosti, tak exekutor nemusel zaslat exekuční příkaz k prodeji spoluvlastnického podílu Vašeho bratra i Vám. Nicméně, pokud by byla nemovitost oceňována znalcem, nebo kdyby byla vydána dražební vyhláška, měla byste být o tom informována, a to přímo exekutorem, který by Vám měl dražební vyhlášku zaslat. Mám za to, že termín dražby není stanoven.
Ohledně eventuální úhrady dluhu, bych nejdříve kontaktovala soudního exekutora, protože potřebujete vědět jak vysoký tento dluh je. Poté zvažte, zda je či není ve Vašich možnostech dluh uhradit. Možná by bylo dobré se s exekutorem zkusit dohodnout i na následujícím postupu, a to, že byste uhradila bratrům dluh a následně by Vám byl prodán, a to přímo soudním exekutorem spoluvlastnický podíl Vašeho bratra na tomto RD.
V případě dražby, máte pochopitelně předkupní právo, a to jako podílový spoluvlastník dražené nemovitosti. Doufám, že Vám tyto informace pomohou.