Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.267

Promlčení směnečného platebního rozkazu - promlčecí lhůta

Odesláno: 
Otevřeno 1994 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
1993 jsem podepsala pod nátlakem a vyhrožováním směnku. Byl vydaný směnečný platební rozkaz. K rozsudku jsem se odvolala, přesto jsem obdržela rozsudek, že se Směnečný platební rozkaz ponechává v platnosti. Nikdy nedošlo k žádnému uhrazení ani části částky. Od té doby jsem neobdržela žádný dopis, trvalé bydliště jsem od té doby jednou změnila, ale na adrese svého nového trvalého bydliště se zdržuji 14 let a nic nepřišlo.
Je tímto už směnečný rozkaz promlčený, nebo jestli se mám ještě obávat, že by se mohl někdy někdo ozvat, že pohledávku například odkoupil a bude ji vymáhat.
Děkuji
 
Zdravím Vás, pokud tato pohledávka není dosud exekučně vymáhána, tak pokud od právní moci potvrzujícího rozhodnutí odvolacího soudu uplynulo více než 10 let, tak tato pohledávka již nemůže být vůči Vám exekučně vymáhána, neboť exekuční vymáhání této pohledávky by bylo promlčené. Promlčecí doba je v tomto případě 10 let od právní moci exekučního titulu. Kdyby po Vás tuto pohledávku někdo exekučně vymáhal bylo by nutné podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.).