Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.268

Nepřiměřeně vysoké náklady exekutora proti výši dluhu - jak se bránit a napadnout výši nákladů?

Odesláno: 
Otevřeno 1221 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím, ráda bych se zeptala ohledně exekuce, kterou
dali manželovi na plat, původní dluh činil 1490 Kč,
ale s exekutorskými poplatky se dluh navýšil na 11 950
Kč, kde jsou tyto poplatky nepřiměřeně vysoké, a navíc exekuce prý musí obsahovat Rozhodčí doložku, přičemž nic takového neobsahuje, jde prosím někde zjistit a zkontrolovat, jestli je exekuce oprávněná a pravdivá?
Prosím o Vaši odpověď, za kterou předem děkuji.
S pozdravem
 
Zdravím Vás, bohužel u takto nízkých částek potom bývají výsledné dlužné částky skutečně takto vysoké. Celkové dlužná částka se totiž skládá z proků z prodlení, dále nákladů řízení a právního zastoupení oprávněného, dále nákladů oprváněného a nákladů exekuce a odměny exekutora. Tato částka se mi zdá být tedy v pořádku.
Exekuční titul, tedy listina (rozhodnutí), na základě kterého je pohledávka exekučně vymáhána musí obsahovat doložku právní moci a vykonatelnosti. Vzhledem k tomu, že toto rozhodnutí se doručuje jak oprávněnému tak i povinnému, mám za to, že je-li toto rozhodnutí v právní moci, tak tuto doložku i obsahuje. Doložka právní moci a vykonatelnosti je razítko od soudu v levém horním rohu rozhodnutí se státním znakem, na kterém je vyznačeno, kdy jednotlivé výroky soudního rozhodnutí nabyly právní moci. To, zda konkrétní rozhodnutí je v právní moci a je vykonatelné zjistíte dotazem na soud, který toto rozhodnutí vydal. Telefonní čísla na jednotlivé soudy naleznete na stránkách http://www.justice.cz a zde jděte na odkaz soudy a vyberte zde soud který rozhodnutí vydal a zjistíte zde telefonní číslo a můžete si na konkrétní soud zavolat. Až budete volat na soud, je vhodné mít exekuční titul (soudní rozhodnutí) u sebe, a to kvůli spisové značce, to aby pracovnice soudu věděla kam Vás má přepojit.