Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.477

Náhráda nákladů exekuce, exekučního vymáhání - vymáhání věřitelem po dlužníkovi

Odesláno: 
Otevřeno 1230 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
15.12.2015 byl mému muži zablokován účet a doručen exekuční rozkaz, kde je napsáno povinnost, která má být vymožena 0 Kč a náklady nalézacího řízení 5000 Kč.
Vymožení povinnosti 5000 Kč náklady nalezacího řízení dále náklady oprávněného, náklady exekuce tak jak budou v průběhu řízení stanoveny příkazem k úhradě.
Dále povinnost uhradit dosud neuhrazené předběžné náklady exekučního řízení 19965 Kč a byl mu zablokován účet na částku 24965 Kč.
Volali jsme na ex. úřad kde nám sdělili že pro ukončení exekuce a odblokování účtu máme tuto částku uhradit. Tak jsme učinili 28.12.2015
Poté jsem psala, dotaz na ex. úřad zda nemají zde vedenou ještě jinou exekuci. Odpovědí mi bylo že mají vedenou jen jednu exekuci co je teď ukončena a celá zaplacena.
Dnes (10.03.2016) byl muži doručen dopis ke stejné exekuci ve které píší:
"Zasíláme vyjádření oprávněného který žádá o náhradu nákladů účelně vynaložených k vymáhání nároku částku 4.513 Kč zašlete na účet exekutora.
Prosím jak to, že chtějí další peníze když jsme vše včas zaplatili a sdělili mi, že exekuce je ukončena.
Mohu se nějak bránit?
Děkuji za odpověď.
Jinak dopis nám nedošel ani doporučeně pouze do schránky.
 
Zdravím Vás, bohužel Vás zklamu, protože oprávněný má nárok na náhradu účelně vynaložených nákladů v souvislosti s exekučním vymáháním pohledávky. Jen se trochu podivuji nad tím, proč nebyly náklady oprávněného vyčísleny ve výzvě, na základě které jste tuto pohledávku uhradili. Doporučuji Vám tuto částku uhradit, popřípadě zkuste požádat oprávněného o snížení této částky. Tuto žádost však je nutné odůvodnit a v kopii zaslat i soudnímu exekutorovi.
 
Děkuji moc za odpověď. Právě jsem to také nečekala dva měsíce potom co mi sdělili že je exekuce ukončena. Můžete mi prosím ještě říci zda po zaplacení této částky se ještě může objevit něco co bude potřeba zaplatit nebo zda už to bude vše, exekutorovi už v tomto věřit nemohu. Mnohokrát děkuji a přeji příjemný večer.
 
Zdravím Vás, mám za to, že po úhradě této částky by se již žádná dodatečná úhrada nákladů oprávněného objevit neměla.