Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.907

Dluh manžela před manželstvím a exekuce na manželku - vliv rozhodnutí ústavního soudu z května 2015 a novela ze září 2015

Odesláno: 
Otevřeno 1355 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jak je to s exekucí účtu manželky. Exekutor manželce obstavil účet pro exekucí vedenou na mne, kdy dluh mi vznikl za svobodna v roce 2008 a manželku jsem si vzal 2011. Exekutor ji obstavili účet i stavební spoření, které si založila 2010. Exekutor mi tvrdí, že dle novely ze září 2015 na to má nárok. Argumentace ústavním soudem a jeho nálezem z května 2015 je prý mimo. Jak to tedy má být?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, mám za to, že i kdyby se na tuto věc nález Ústavního soudu nevztahoval, tak dluh nabytý před vznikem manželství není součástí společného jmění manželů SJM, které vzniká až sňatkem, takže exekuční postih manželky povinného by měl být v souladu s ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), zastaven, neboť Vaše manželka nemá s tímto závazkem nic společného. K návrhu na zastavení exekuce bych doložila kopie listin o vzniku vymáhané pohledávky a úředně ověřenou kopii oddacího listu. Je jasné, že soudní exekutoři budou mít na věc právní názor, který vyhovuje jim. Proto Vám doporučuji, abyste se poradil s advokátem, který by Vám návrh na zastavení exekuce eventuálně sepsal a v této věci Vás i zastupoval. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Je pravdou, že novela občanského soudního řádu exekutorům trošku uvolnilo ruce, ale to neznamená, že mohou svévolně postihovat manžele povinných, a to navíc za dluhy, které nevznikly za manželstvím, ale vznikly před vznikem manželství.