Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.079

Exekuce pro dluh jistiny za leasing auta, automobilu, vozidla

Odesláno: 
Otevřeno 1176 x
1 odpověď
 
2009 si manžel pořídil na moje jméno přes autobazar auto na splátky od GM auto které používal ve své firmě.
Po čase přestal splácet auto mu odvezli.
Přišel mi dopis o předčasnem ukončeni smlouvy a konečném vyučtování uvěrové smlouvy, kde byly rozepsány úroky, pojistka, jistina atd.
Tuto častku jsem uhradila za pomoci bratra
2011 mi přišlo od banky dopis že dlužím doplacení jistiny 27 000 Kč, což jsem odmítla zaplatit.
Jistina byla vyčíslena na konečném vyúčtování.
Vůbec se se mnou nechtěli bavit a poslali exekutora.
Na 27.000 Kč jistina plus 33.000 Kč náklady exekuce.
Je postup banky opravněn po zaplacení požadovat další peníze za takovou dobu.
 
Zdravím Vás, zde by bylo nutné vidět všechny listiny k dané věci. Bez shlédnutí všech listin Vám bohužel nemohu odpovědět, protože bych zde tzv. věštila z křišťálové koule, což nechci. Víte ono je možné, že jste to špatně spočítali, dále je nutné vždy věřitele kontaktovat s tím, že chcete uhradit dlužnou částku a požádat jej o vyčíslení dluhu např. k 30.4.2015, ale dluh uhradit již 15.4.2015. Tímto se dlužník vyhne nemilým překvapením v podobě exekuce.
Dodávám, že před nařízením exekuce musí mít oprávněný v ruce exekuční titul (soudní rozhodnutí, rozhodčí nález, notářský zápis, .). V průběhu soudního řízení se dlužník žalovaný může účinně bránit v rámci exekuce už jsou možnosti procesní obrany velmi omezené.
Pokud Vám však exekuční titul nebyl doručen, je možné podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). V tomto návrhu na zastavení exekuce, který se zasílá přímo soudnímu exekutorovi, který exekuci provádí uveďte, že Vám nebyl exekuční titul doručen a proto je exekuční titul nezpůsobilý, neboť nemohl nabýt právní moci ani vykonatelnosti. Protože jen na základě pravomocného a vykonatelného exekučního titulu je možné nařídit exekuci, pokud by exekuční titul nebyl pravomocný ani vykonatelný, je nutné exekuci zastavit, protože se jedná o nezpůsobilý exekuční titul.
Návrh na zastavení exekuce však podejte jen pokud by Vám exekuční titul skutečně nebyl řádně doručen, jinak to nedělejte a běžte se poradit s advokátem. Pokud máte za to, že jste peníze věřiteli uhradila je nutné dohledat doklad o platbě a podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm, g) občanského soudního řádu a argumentujte tím, že jste dluh již uhradila, což dokládáte kopií dokladu o úhradě dlužné částky, který zašlete exekutorovi. Pokud by to byla pravda, mám za to, že by exekuce byla v rozsahu úhrady zastavena a náklady exekuce by měl v tomto případě hradit oprávněný.