Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.650

Blokace bankovního účtu s mateřskou exekutorem - zablokování PPM (peněžité podpory v mateřství)

Odesláno: 
Otevřeno 1066 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
kamarádka teď řeší problém s exekucí. Ukázalo se, že její manžel nasekal dluhy ještě před manželstvím a ona o tom neměla ani ponětí. Jelikož je doma s 5ti měsíčním dítětem, je na mateřské dovolené. Teď ji přišla ona exekuce na manžela a exekutor ji zablokoval účet kam ji chodí mateřská. Je to vůbec legální? Jakou má možnost toto vyřešit. S manželem nekomunikuje a chce se rozvést. Prosím poraďte.
 
Zdravím Vás, Vaše kamarádka by měla podat návrh na částečné zastavení exekuce v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). V tomto návrhu je nutné uvést, že je exekučně postižen účet manželky povinného, a to za dluh který vznikl před manželstvím, což Vaše kamarádka doloží úředně ověřenou kopií oddacího listu. Dále je možné argumentovat i tím, že exekuční postih manžela povinného je velmi výrazně omezen i nálezem Ústavního soudu pod sp. zn. Pl. I. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015. Tento nález se týká omezení exekučního postihu manžela povinného pro dluhy povinného o kterých manžel povinného nevěděl. Tím více by se tedy tato omezení měla týkat exekučního postihu manžela povinného a navíc tento postup, tj. exekuční postih manžela povinného je vyloučen pro dluhy manžela povinného vzniklé před manželstvím, neboť tento dluh je výlučným dluhem manžela Vaší kamarádky a měl by být výlučně po něm vymáhán.
Pokud Vaše kamarádka potřebuje peníze, může zajít do banky, kde požádáo výplatu nezabavitelné částky z účtu manžela povinného v souladu s ust. § 304b odst. 1, odst. 4 občanského soudnáho řádu (zákon 99/1963 Sb.). Na základě této žádosti by jí měla být vyplacena buď nezabavitelná částka, tedy částka ve výši 6.800,- Kč nebo až poloviny kladného zůstatku na jejím účtu, a to podle toho, která částka je vyšší. Požádat o výplatu tét částky však Vaše kamarádka může pouze jedenkrát po celou dobu trvání exekuce přikázáním pohledávky z účtu manžela povinného. O tomto by měla být exekutorem poučena.
V této souvislosti Vaší kamarádce doporučuji, aby se s plátcem mateřské či rodičovského příspěvku dohodl na výplatě této částky např. formou poštovní poukázky.