Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.967

Postup exekuce u dlužníka s nízkým příjmem - hrozí zabavení věcí v bytě, domě (mobiliáře)?

Odesláno: 
Otevřeno 3501 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám exekuci - zastavený i bankovní účet jelikož nemám 40.000 Kč na celkové zaplacení, strhávají mi peníze u zaměstnavatele.
Od 09/2015 mi peníze ztrhávají a 18.2.2016 mi volal pán co pracuje pro exekutora v Přerově, že stojí u bytu a co máme za psa, že vypáčí zámek, nebo zda tam nemůže někdo jít a odemknout, jinak toto se dělo asi ve 14 hodin, kdy je každý v práci - tato věc se vyřešila, ale ten pán mi řekl, že do čtvrtka musím uhradit 10.000 Kč. Řekla jsem že tolik není ani můj plat a to že mám i jiné platby. Řekl, že pokud zaplatím tech 10.000 Kč, že zbytek nechají na strhávání, ale myslím si že lžou a za měsíc zas někdo přijde že musím něco uhradit.
Nemám si ani kde částku pujčit a nevím co dělat. Múžete mi poradit
 
Zdravím Vás, tady je skutečně těžké radit, je-li exekuce nařízena důvodně, bude ji nutné uhradit. Jednání vykonavatelů však v pořádku není. Další možností by bylo, abyste šla na pobočku banky, u které máte veden účet a v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) požádala o výplatu nezabavitelné částky. Nezabavitelná částka činí dvojnásobek životního minima, tj. cca 6.800,- Kč. Tato částka Vám bude na základě Vaší žádosti vyplacena, pokud jste o výplatu této částky již jedenkrát nežádala. Pokud ano, tak Vám bohužel banka nevyhoví, protože o výplatu nezabavitelné částky můžete požádat pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného.
Pokud Vám mzda byla zasílána na účet, bylo by vhodné se se zaměstnavatelem dohodnout na výplatě zbylé části mzdy buď v hotovosti nebo poštovní poukázkou "složenkou".