Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.406

Současně exekuce na účet a výdělek (plat, mzdu) - je to legální, může to exekutor udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1383 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
zaměstnavatel mi strhává z platu část peněz a ty posílá exekutorovi. Teď mi přišlo, že mám zablokovaný bankovní účet kvůli stejné exekuci.
Je to možné?
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, ano to je možné, protože exekutor může pohledávku vymáhat i více způsoby provedení exekuce současně, tj, srážkami ze mzdy, přikázáním pohledávky z účtu povinného, exekucí prodejem movitých věcí povinného.
Pokud byste potřeboval peníze můžete zajít do pobočky banky, u které máte veden účet v souladu s ust. § 304b občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) a požádat banku o výplatu nezabavitelné částky, tj. dvojnásobku životního minima, což je cca 6.800,- Kč. Banka by Vám měla tuto částku na základě Vaší žádosti vyplatit. Nicméně vězte, že požádat o výplatu nezabavitelné částky můžete pouze jedenkrát po celou dobu trvání exekuce přikázáním z účtu povinného. O tomto by Vás měl exekutor písemně poučit.
Pokud Vám tedy byla mzda poukazována na tento (zablokovaný) účet tak se se zaměstnavatelem dohodněte na výplatě zbylé části mzdy v hotovosti nebo poštovní poukázkou (tzv. složenkou).