Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.878

Zrušení exekuce pro neplatnost rozhodčí doložky - informace, postup

Odesláno: 
Otevřeno 3433 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
V roce 2006 jsem si zakoupil zboží na splátky a byla sepsána kupní smlouva podle § 53 a následujících a § 588 a následujících zákona č. 40/1964 Sb. , občanský zákoník. Jednalo se o obchodní společnost a i když jsem podnikal, tak kupní smlouva byla sepsána dle občanského zákoníku. V případě nedodržení platebních podmínek bylo ve smlouvě ujednáno, že veškeré majetkové spory, které by v budoucnu vznikly z této uzavírané smlouvy, nebo které vzniknou v souvislosti s ní, včetně otázek její platnosti, jejího výkladu, realizace či ukončení práv z tohoto právního vztahu přímo vznikajících nebo s ním přímo souvisejících, budou rozhodovány v rozhodčím řízení podle zákona č. 216/94 Sb. O rozhodčím řízení a výkonu rozhodčích nálezů, s vyloučením pravomoci obecných soudů, jedním rozhodcem, který bude jmenován jednatelem společnosti XX ze seznamu rozhodců, podle jednacího řádu pro rozhodčí řízení vydaného společností XX. Bohužel díky autonehodě jsem se dostal do finančních problémů a byla na mne podána rozhodčí žaloba a rozhodce vydal rozhodčí nález. Následně bylo soudem vydáno usnesení (nařízení exekuce) podle vykonatelného rozhodčího nálezu a soudní exekutor vydal exekuční příkaz přikázáním pohledávky z účtu. Exekuce trvá cca. 8 let a za tuto dobu nebyla vymožena žádná částka. Chtěl bych se informovat, zda i po takto dlouhé době je možné exekuci zrušit z důvodu neplatné rozhodčí doložky (podle mého názoru je zcela jistě neplatná a soud by ji měl prohlásit celkově za nicotnou) ovšem toto jsem zjistil až nyní… Za ty léta se dlužná částka vyšplhala na nemalé peníze i díky úroku z prodlení ve výši 0,05% denně (nevím zda na takový úrok je vůbec právní nárok). Obchodní firma je v současné době také v exekuci včetně jejího jednatele, takže v případně nějakého jednání pravděpodobně budou hrát „mrtvého brouka“. V případě nemožnosti již cokoliv zrušit ohledně rozhodčí doložky je možné podat návrh na zastavení exekuce z důvodu nemajetnosti? Dlouhodobě nemohu najít žádnou práci, protože o člověka hlášeného na úřadě s exekucí nemá nikdo zájem. Chtěl bych se také informovat, zda v případě zrušení exekuce je nějaká šance věřitele se znovu domáhat původní či celkové částky před zrušením exekuce, protože za ty léta je již zcela jistě promlčena.
Předem děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, v tomto případě můžete podat soudnímu exekutorovi návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e), písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Ust. § 268 odst. 1 písm. e) o. s. ř. je zastavení exekuce pro nemajetnost povinného a písm. a) je proto, že exekuce je vedena na základě nezpůsobilého exekučního titulu (tedy neplatného rozhodčího nálezu). V návrhu na zastavení exekuce uveďte, že exekuce je vedena již 8 let a vzhledem k Vašim majetkovým poměrům (nízké příjmy po úrazu) je téměř jisté, že nebudou vymoženy ani náklady exekuce a odměna exekuce a je zde tedy dle Vašeho názoru dán důvod pro zastavení exekuce pro nemajetnost povinného. Toto však musíte doložit ať už rozhodnutím o přiznání invalidního důchodu, tak popř, i výplatními páskami. Exekuční titul můžete napadnout, a to tak, že se dle Vás jedná o exekuční titul, který je neplatný dle Vaší argumentace a že zejména výše úroků z prodlení je neplatná pro rozpor s dobrými mravy.
Ohledně promlčení uvádím, že je-li právo přiznáno exekučním titulem, tak promlčecí doba činí 10 let od právní moci exekučního titulu, přičemž podáním návrhu na nařízení exekuce dochází k stavení promlčecí doby a promlčecí doba tedy po dobu trvání exekuce neběží. Promlčecí doba by pokračovala až pokud by byla exekuce pravomocně zastavena. Takže pohledávka by zatím promlčena nebyla. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy.