Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.198

Exekuce na bývalého manžela - hrozí zabavení věcí a peněz bývalé manželky a jejího nového druha?

Odesláno: 
Otevřeno 1136 x
5 odpovědí
 
Dobrý den.
Dnes (16.02.2016) přítelkyně dostala dopis od Plzeňské exekuce - město.
Obratem jsme samozřejmě psali mail aby nám zdělili víc informací.
Její exmanžel si půjčoval bez jejího vědomí. Teď platíme 1 exekuci za něj. Rozvod nabyl platnost cca 6/2013. Žádost podána v 3/2012.
Je nějaká promlčecí doba, když vám nikdo nic nenapíše, že někde dlužíte a nevíte o tom a ejhle po delší době s hromadou úroků se někdo ozve? A máte platit.
Anebo alespoň dosáhnout toho aby se spíš zaměřili na exmanžela který dluhy prováděl.
Složitější je to u mne. Jsem občanem Slovenské republiky a zatím nemám trvalý pobyt. Jenom přechodný.
Kupoval jsem auto a dost věci do vybavení bytu který je psány na přítelkyni. Včetně auta kde já ho nemůžu mít na sebe když nemám trvaly pobyt. Rozhodne nechci o to přijít.
Poprosil bych vás o řadu co se v takovém případě dá dělat a jak postupovat?
Děkuji moc.
 
Zdravím Vás, zde je každá rada drahá, bude asi dobré exekutora písemně požádat o informace nebo počkat na doručení exekučního příkazu. Píšete, že návrh na nsařízení exekuce byl podán v březnu 2012 a rozvod nabyl právní moci až v červnu 2013, tzn. , že dluh vznikl za trvání manželství. Jen se zeptám, zda má Vaše přítelkyně s bývalým manželem vypořádané společné jmění manželů, a pokud ano, bude nutné najít jak je upravena tato pohledávka. Následně by Vaše přítelkyně mohla zkusit podat k exekutorskému úřadu Plzeň-město, a to k soudnímu exekutorovi, který tuto pohledávku vymáhá návrhu na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm, h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Je nutné argumentovat tak, že manželství je jíž pravomocně rozvedeno, což dokládáte kopií rozsudku o rozvodu s doložkou právní moci, dále, že Vaše přítelkyně o tomto dluhu nevěděla, že jí to manžel s ohledem na rozvrat manželství neřekl a tudíž by tento dluh po ní neměl být vymáhán a exekuce by měla být vůči Vaší přítelkyni zastavena. Tuto argumentaci podpoříte odkážete-li na nález Ústavního soudu pod sp. zn. Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015, neboť i zde se zakazuje exekuční vymáhání pohledávky po manželovi povinného, pro dluh o kterém druhý manžel nevěděl.
Pokud by to nevyšlo, tak doufejte, že exekutor nebude exekuci provádět prodejem movitých věcí Vaší přítelkyně, ačkoli si myslím, že k tomuto by dojít nemělo. Věci jsou sice Vaše, ale tuto skutečnost bohužel nemáte jak prokázat, takže je težké Vám v této věci cokoli radit, když je vše psané na přítelkyni.
 
Dobrý den

možná jsem se špatně vyjádřil v roce 2012 byl podán navrh na rozvod

exekuce byla podaná ze strany Plzen - Město 2/2016.

SJM zatím neproběhlo - čekáme na to cca 2,5 roku.

zatím čekáme na vyjádření exekutoře. do ted neodpoveděl tak nevím co si o tom myslet …

co se týče dluhů jako takových není u nich nejaka promlčecí lhůta??

děkuji
 
Zdravím Vás, je-li tato pohledávka již ve stadiu exekuce, tak promlčecí doba činí 10 let od právní moci exekučního titulu (rozhodnutí, na jehož základě je tato pohledávka vymáhána). Zde bude vážně nejlepší vyčkat na informace od exekutora. O informace zkuste požádat i písemně, a to doporučeným dopisem, jelikož takto by Vám měl exekutor odpovědět. Následně zjistíte na základě jakého rozhodnutí je tato pohledávka vymáhána, a proti komu exekuční titul směřuje. Následně bude možné eventuálně podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm h) občanského soudního řádu. Argumentujte tak, že o existenci dluhu nic nevíte, neboť manželství povinného a jeho manželky je dlouhodobě a trvale rozvráceno, což doložíte i kopií žaloby o rozvod manželství. Dále argumentujte i tak, že Vaše přítelkyně (manželka povinného) neměla o tomto dluhu ani tušení a že exekuce by tedy měla být z tohoto důvodu proti manželce povinného zastavena, a to i s odkazem na znění nálezu Ústavního soudu Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy.
 
Děkuji
A ještě drobný dotaz
Na koho se obrátit při podání žádosti o zrušení či odpuštění úroků z prodlení? Na soud nebo na exekutora?

S přáním hezkého dne
 
Zdravím Vás, návrh na zastavení exekuce se podává k exekutorovi, který pohledávku vymáhá. Žádost o prominutí či odpuštění úroků z prodlení se podává oprávněnému. V kopii však tuto žádost podejte i exekutorovi.