Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.921

Kam poslat návrh na zastavení exekuce - exekutorovi nebo na soud?

Odesláno: 
Otevřeno 2007 x
1 odpověď
 
Exekutor odmítá zaslat kopii z exekutorského spisu - jak postupovat?
----------------------------------------------
Host 2782: Dobrý den,
nepřišly mi žádně podklady k exekuci a zjistila jsem si sama náhodou, že mám exekuci u Kooperativy tak jsem to začala hned řešit a volala jsem na Kooperativu.
Tam mi sdělili že to předali exekutorovi v Jeseníku. Exekutor sdělil že není povinen mi poslat jakékoliv papíry k exekuci že si mám zažádat písemně a položili mi telefon. Jde o to že byl dluh u Kooperativy 2000 Kč které jsem hned ale zaplatila. Oni po mě chtějí dalších 20.000 Kč tisíc. Už jsem jim poslala 10.000 Kč takže již mám zaplaceno 12.000 Kč a víc se mi opravdu platit nechce. Jde s tím něco dělat když nemám podklady takže nevím co platit nebo lze zažádat o odpuštění dluhu?
----------------------------------------------
Právník: Zdravím Vás, exekutor vždy musí doručit listiny o zahájení exekuce i povinnému, a to zvláště v době počátku exekuce, neboť exekutor by měl povinného vyzvat k dobrovolné úhradě vymáhané částky, s tím, že k dobrovolné úhradě by měl povinnému poskytnout 30ti denní lhůtu. Pokud by povinný vymáhanou částku v této době uhradil, tak by exekutorovi náelžela snížená odměna exekutora. Pokud by povinný pohledávku v této lhůtě neuhradil, poté by exekutor mohl přikročit k exekuci. I v tomto případě by však měl exekuční příkazy doručovat i povinnému. Jen se zeptám nezměnila jste bydliště? Přebíráte si poštu?
Mám za to, že bez toho, aby jste měla v rukou jakékoli podklady Vám asi neporadím, protože není jisté jak vysoká je jistina a jak vysoké je příslušenství. V tomto případě Vám doporučuji nahlédnout do spisu u exekučního soudu. Exekučním soudem je okresní soud dle místa Vašeho bydliště, tak bych se zkusila domluvit na soudě, zda by bylo možné nahlédnout do spisu. Chtějte přepojit na exekuční oddělení a sdělte jim své jméno, příjmení a datum narození. Vedoucí kanceláře by Vám měla na základě těchto informací sdělit spisovou značku a následně se můžete dohodnout na nahlížení do spisu.
Ano žádost o prominutí příslušenství můžete podat oprávněnému, tedy Kooperativě. Tuto žádost bude dobré podat, pokud bude uhrazena alespoň jistina pohledávky. Tato žádost o prominutí příslušenství by měla být odůvodněna. Poté bude nutné čekat jak Kooperativa o této žádosti rozhodne. Kopii této žádosti zašlete rovněž i na vědomí soudnímu exekutorovi.
Pokud by rozhodl záporně, bude bohužel nutné uuhradit celou pohledávku, nicméně pokud jste ony 2.000,- Kč uhradila před nařízením exekuce je to důvod pro částečné zastavení exekuce z důvodu částečné úhrady pohledávky dle § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. g) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). To, že jste 2.000,- Kč Kooperativě uhradila před zahájením exekuce je nutné doložit kopií dokladu o úhradě této částky. Návrh na částečné zastavení exekuce doručte soudnímu exekutorovi, který tuto pohledávku exekučně vymáhá.
----------------------------------------------
Host 2782: Adresu jsem měnila před dvěmi lety dva roky již žiju na stejné adrese a poštu si normálně přebírám. Dluh je s roku 2008. A opravdu na mou trvalou adresu vubec nic nepřišlo. Takže jestli to dobře chápu mám se obrátit na kooperativu ale asi nejdříve by to chtělo zjistit od toho exekutora v Jeseníku co tam je vlastně napočítané? Dokážu i nějak že mi vubec ten platební rozkaz nezaslai. Hlavnějsem byla i normálně v zaměstnání a nikdy mi tam exekuce nepřišla.
----------------------------------------------
Právník: Pokud Vám platební rozkaz (exekuční titul) nebyl doručen, podejte co nejdříve návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). To, že Vám platební rozkaz nebyl doručen do vlastních rukou znamená, že nemohl nabýt ani právní moci ani vykonatelnosti a Vy jste tedy o povinnosti hradit oprávněnému dluh nevěděla, protože kdyby Vám byl platební rozkaz řádně doručen, dluh byste uhradila a k exekuci by tedy nemuselo vůbec dojít. Exekuci je možné nařídit jen na základě pravomocného a vykonatelného exekučního titulu.
----------------------------------------------
Host 2782: A to se podává normalně na soud?
----------------------------------------------
 
Zdravím, návrh na zastavení exekuce se podává přímo k exekutorovi, který tuto pohledávku vymáhá.