Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.212

Exekuce u svěřenského fondu - osobní exekuce na svěřenského správce

Odesláno: 
Otevřeno 1444 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Prosím o právní názor. Majetek (byt a bankovní účet) zakladatel vyčlení do svěřenského fondu, aby ho spravovala fyzická osoba - "svěřenský správce". Ten svoji činnost vykonává podle statutu bezúplatně. Z právního hlediska lze říci, že majetek nemá vlastníka, nepatří zakladateli, správci ani obmyšlenému. Může se však stát, že svěřenský správce se sám dostane do osobní exekuce. Na rozdíl od zakladatele a obmyšleného je správce pro exekutora dohledatelny, neboť svěřenský správce je v tomto případě veden v evidenci, vzhledem k bytu, na katastrálním úřadě, a dále kvůli daním na finančním úřadě. Mají exekutoři právo zasáhnout do takovéhoto majetku "nikoho"? A jak uspěšná by byla šance svěřenského fondu v soudním řízení proti exekutorovi.
Děkuji. Jiří.
 
Zdravím Vás, v případě exekuce by hodně záleželo na tom, proti komu by zněl exekuční titul (rozhodnutí, na základě kterého by byla exekuce vymáhána), protože proti této osobě by byla vedena exekuce a proti nikomu jinému.
Mám za to, že v tomto fondu je spravován majetek za určitým účelem a tento majetek by měl být přesně vymezen v zakladatelské listině, takže zde by rovněž záleželo i na znění oné zakladatelské listiny. Nicméně skutečnost je ta, že exekuci lze vést jen proti povinnému, kterému byla uložena povinnost exekučním titulem a povinný by tuto povinnost nesplnil.
Mám za to, že pokud by exekuční titul nezněl přímo proti svěřenskému správci, nebylo by s ohledem na výše uvedené možné exekučně postihnout jeho majetek. Pokud by se tak stalo, bylo by nutné se bránit, a to návrhem na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), s tím, že tato byl exekučně postižen majetek třetí osoby, která není povinným, popřípadě je možné rovně i podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu, byly-li by zabaveny věci, které nepatří povinnému, ale osobě od povinného odlišné.
Nicméně svěřenský správce by byl povinen informovat exekutora o majetku svěřenského fondu, pokud by exekuce směřovala proti svěřenského fondu, a to jako statutární zástupce tohoto fondu.