Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.161

Exekuce na ručitele - jak převést exekuci na skutečného dlužníka?

Odesláno: 
Otevřeno 1214 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
měla bych dotaz.
01/2013 jsem chtěla pomoct mé tetě, která byla v tíživé situaci sama má dluhy a já souhlasila, že jí podepíšu smlouvu na 20.000 Kč ze společnosti Help financial. Paní, která půjčku uzavírala byla její známá a na půjčce se domlouvaly delší dobu. Společnost vyžadovala doklady z nějakého příjmu. Já jsem v té době neměla vůbec žádný příjem, byly spolu domluveny, že to bude splácet teta a převzala peníze. Nesplácela, smlouvu má u sebe, nic neřeší a mě přišla exekuce na plat, kde mi strhávají celkem velkou částku + další peníze které se museli zaplatit + splátkový kalendář. Je nějaká možnost to na ni převést? Děkuji.
 
Zdravím Vás, převzetí dluhu je možné, ale to by s tím musela Vaše teta souhlasit. Bez jejího souhlasu to bohužel nepůjde. Jelikož je smlouva psána na Vás, jedná se o Váš dluh a tedy o Vaši exekuci, kterou budete muset splácet. Následně byste částku, kterou bysta takto uhradila, mohla po Vaší tetě soudně vymáhat jako náhradu škody. Nicméně zde je otázka, jak úspěšná byste byla, neboť Vaše teta může Vaši původní dohodu popřít a paní, která peníze půjčovala, si to již nemusí pamatovat přesně.
Proto budete muset exekuci nejspíš vyplatit a máte "školení" pro příště, že věřit nelze ani rodině. Příště si i v rodině pro tyto případy sepište smlouvu. Vím, že se to "nenosí", ale nyní byste měla v ruce důkaz o tom jak to bylo a v soudním sporu o náhradu škody bystě měla mnohem lepší pozici.