Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.538

Obstavení majetku ponechaného v bytě exekutorem - dobrovolné přenechání věcí a nesplácení dluhu

Odesláno: 
Otevřeno 1346 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat. Byl u nás exekutor, kvůli tátovým dluhům. Tři roky s námi už nežije, ale máma je pořád jeho manželka (již podala žádost o rozvod). Polepili nám pár věcí, nějaký nábytek, starou televizi a podobně. Poté exekutor volal mámě, že pokud bude platit 2000 Kč měsíčně, že nám věci nechají, ale musí zůstat polepené. Co by dělali dál, kdybychom jim těch pár věcí dali a mamka ty 2000 neplatila?
Děkuji za radu
 
Zdravím Vás, pokud by maminka 2.000,- Kč neplatila, tak by zabavené (polepené) věci byly prodány v dražbě pořádané exekutorem a pohledávka oprávněného by se uspokojovala z výtěžku prodeje vydražených věcí.
Jelikož Vaši rodiče jsou stále manželé, je tento dluh za trvání manželství a pokud tedy Vaši rodiče nemají či neměli zúžené společné jmění manželů ještě před vznikem tohoto dluhu, tak bohužel exekutoři mohou v tomto případě pohledávku vymáhat i po manželovi povinného. Proto Vaší mamince doporučuji, aby 2.000,- Kč hradila. Pokud by na to maminka neměla, můžete jí s úhradou této částky pomoci a po otci ji eventuálně vymáhat jako náhradu škody.
 
Moc děkuji za radu. Ještě se chci zeptat, po rozvodu se to bude stále stahovat i na maminku nebo již ne? žádost o rozvod již poslala. Děkuji
 
Zdravím Vás, jelikož dluh vznikl za trvání manželství mohl by být do rozvodu vymáhán i po mamince, ale až bude rozvedena, již nebude manželkou povinného, takže by exekutoři tyto dluhy po níž již vymáhat neměli.