Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.333

Auto koupené od dlužníka s exekucí a dopis od exekutora - námitka neplatnosti právního jednání

Odesláno: 
Otevřeno 1715 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
koupil jsem auto 5.1.2016 od člověka na inzerát.
21.1.16 mi přišel dopis od exekutora "námitka neplatnosti právního jednání" a zjistil jsem tím, že jsem koupil auto od člověka, který je zatížený exekucí.
Auto už je přepsané na mně a tudíž dle techničáků a registru vozidel patří mně. A nerad bych o něj přišel (zároveň o peníze), protože jsem ho opravil a tudíž ještě do něho něco ještě investoval. Je možnost nějak o auto nepřijit kromě toho, že bych doplatil za něj exekuční výměr (má na sebe celkem tři exekuce cca dohromady trojnásobek toho co má hodnotu auto)? Nebo nemám šanci a nezbývá mi než dát trestní stíhání a později vymáhat škodu po prodejci?
Vždy jsem si myslel, že auto zapsané v soupisu movitých věci v exekuci nelze přepsat? A jak připadně dlouho trvá než si exekutor pro dané auto přijede (musí ještě napsat další dopis)?
Děkuji předem moc za rady či návrh řešení
 
Zdravím Vás, asi Vás nepotěším, povinný by neměl bez souhlasu exekutora převádět svůj majetek na třetí osoby, neboť tím zmenšuje svůj majetek a zhoršuje tím možnost oprávněného (věřitele), aby jeho pohledávka byla uspokojena právě z výtěžku prodeje tohoto automobilu. Exekutoři navíc o této skutečnosti povinné písemně poučují. Pokud exekutor vznesl námitku neplatnosti právního jednání, nemá smysl podávat návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu. Máte dvě možnosti, a to buď uhradit exekuci za povinného a tuto částku po povinném vymáhat jako náhradu škody, a to buď v civilním nebo trestním řízení, a nebo vydat automobil exekutorovi a po povinném vymáhat kupní cenu vozidla plus zhodnocení vozidla. Další možností je to, že navštívíte advokáta se všemi listinami - kupní smlouvou, technickým průkazem a přípisem exekutora a dohodnete se s ním na dalším postupu v této věci. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.