Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.018

Exekuce pro dluh u mobilního operátora způsobený podvodníkem - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 1169 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
příteli přišel papír od soudu, že je dlužný cca několik desítek tisíc za telefon u firmy, u které nikdy žádnou smlouvu nezakládal a ani to není možné, jelikož v tu dobu byl mimo ČR. Podal na Policii České republiky oznámení na neznámého pachatele a teď mu přišla exekuce od toho operátora na tu dlužnou částku. Z bankovního účtu mu část strhli a zbytek je v mínusu té dlužné částky.
Je to možné, když podal trestní oznámení na policii, na neznámého pachatele, aby mu to poslali exekučně? děkuju Verča
 
Zdravím Vás, Váš přítel může podat návrh na zastavení exekuce v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a), písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Do tohoto návrhu je třeba uvést, že exekuce proti povinnému Vašemu příteli byla zahájena neoprávněně, neboť Váš přítel se v době, kdy měl danou smlouvu uzavřít nezdržoval v ČR, ale v zahraničí, což je nutné soudnímu exekutorovi rovněž doložit, např. pracovní smlouvou se zahraničním zaměstnavatelem, nájemní smlouvou, atd. Pokud by Vašemu příteli nebylo doručeno ani rozhodnutí na základě, kterého je tato povinnost po příteli exekučně vymáhána, je to důvodem pro zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu. Exekuční titul nemohl v tomto případě nabýt právní moci ani vykonatelnosti a nepravomocný titul není exekučním titulem, na základě, kterého by mohla být zahájena exekuce.
Kdyby tyto argumenty nebyly uznány, bude nutné exekuci uhradit, a poté ji vymáhat po pachateli trestné činnosti, a to buď přímo v trestním řízení nebo v občanskoprávním řízení o náhrdu škody. Jinou radu již nemám. Přeji Vám oběma hodně štěstí.