Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.062

Minimální mzda, plat pro osobní bankrot, insolvenci, oddlužení

Odesláno: 
Otevřeno 2061 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
potřebovala bych poradit, co mám dělat v případě exekuce. S bývalým manželem jsme postavili rodinný dům na hypotéku, pak jsme se rozvedli a dům jsem nechala bývalému manželovi s tím, že bude platit hypotéku. To dělal chvíli a pak se na to vykašlal. Dozvěděla jsem se to, až už bylo pozdě. Dům jde do dražby a nám se exekuce sníží o cenu prodeje. I tak bude dost vysoká. Bývalý muž si vyřizuje osobní bankrot, ale já vzhledem ke svému nízkému platu nemůžu.
Chtěla bych vědět, co se stane, až u něj osobní bankrot proběhne a poběží mu 5letá lhůta na splacení 1/3 dluhu. Bude věřitel dále dluh vymáhat po mě i když nemám prostředky k placení? Je nějaká možnost podat osobní bankrot i s minimálním platem? Nebo stačí, že bankrot podá bývalý muž a bude se vztahovat i na mě.
Děkuji za radu a přeji hezký den. Vernerová Iveta
 
Zdravím Vás, exekutor by tento dluh mohl vymáhat i po Vás, vždy by však musel zohlednit platby, které by byly poukazovány Vaším bývalým manželem při plnění splátkového kalendáře. Dlužník musí při žádosti o oddlužení splatit pohledávky svých nezajištěných pohledávek v minimální výši 30% jejich pohledávek. Jedná se tedy o minimální plnění, když je dlužník schopen ze svých příjmů do 5 let uhradit vše, uhradí 100% pohledávek svých nezajištěných věřitelů.
Insolvence by pro Vás byla vhodným řešením, nicméně je nutné brát v úvahu i výši Vašeho čistého příjmu. Věřte, že i Vy byste musela mít více věřitelů a svým nezajištěným věřitelům byste musela i Vy uhradit minimálně 30% jejich nezajištěných pohledávek + odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč. Pokud by k tomu Vaše příjmy nestačily, můžete si je pro účely oddlužení navýšit, a to darovací smlouvou nebo smlouvou o důchodu, ve které se Vám dárce nebo poskytovatel důchodu zaváže, že Vám bude na oddlužení přispívat každý měsíc po dobu 60 měsíců určitou částku, která bude použita jako splátka podle splátkového kalendáře. Jen dodávám, že podpisy obou smluvních stran, musí být v souladu s ust. § 392 insolvenčního zákona (zákon 182/2006 Sb.). Tedy pokud máte někoho, kdo by Vám pravidelně hradil po dobu oddlužení částku, která by Vám pomohla splnit podmínky oddlužení, tak návrh můžete podat, pokud takovou osobu nemáte, tak byste v případě podání insolvenčního návrhu s návrhem na podání oddlužení riskovala konkurs na Váš majetek. S tímto dotazem ohledně insolvence se však obraťte i na kolegy, kteří se zde zabývají insolvencemi.