Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.336

Exekuce na kontaktní adrese u rodičů pro dluh potomka (syna, dcery) - hrozí zabavení majetku rodiče, rodičů exekutorem?

Odesláno: 
Otevřeno 1309 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
dnes (04.01.2016) mamce volali z nebankovní společnosti, že má u nich sestra dluh 30.000 Kč. Sestra uvedla kontaktní adresu k rodičům, tam ale nebydlí a nemá trvalé bydliště už několik let. Rodiče samozřejmě o ničem nevěděli, nic nepodepisovali a teď jim hrozí exekuce. Je to vůbec možné? Vždyť nic nepodepsali, nevěděli. Mohlo by se to stát i mě, kdyby zadala moji adresu?
Moc díky za odpověď, Irena
 
Zdravím Vás, pokud má Vaše sestra dluh u nebankovní instituce a ve věci nebylo dosud vydáno žádné rozhodnutí (platební rozkaz, rozsudek, rozhodčí nález), tak exekuce zatím nehrozí. Nařídit exekuci na majetek povinného je u těchto pohledávek možné jen pokud by měl věřitel k dispozici pravomocné a vykonatelné rozhodnutí, kterým by bylo dlužníkovi (Vaší sestře) uloženo, aby uhradil dluh věřiteli (žalobci).
K Vašemu dotazu, zda je možné, aby rodiče byli ohroženi exekucí Vaší sestry jen proto, že věřiteli sdělila adresu rodičů jako svoji kontaktní, současně však Vaše sestra musela jako telefonní číslo na smlouvě uvést telefon rodičů, jinak by věřitel nevolal rodičům, ale přímo sestře. Toto je bohužel častý problém, neboť věřitel vymáhá pohledávku po dlužníkovi, na základě údajů, které dlužník uvedl ve smlouvě o půjčce, zápůjčce, úvěru, . a proto věřitel logicky dlužníka na těchto číslech a této adrese i kontaktuje. Vašim rodičům bych doporučila, aby kontaktovali věřitele a sdělili mu jednak tefoní číslo sestry a rovněž i adresu, kde se sestra zdržuje. Poté by věřitel mohl tuto pohledávku vymáhat výlučně po sestře.
Kdyby Vaše sestra uvedla Vaši adresu jako kontaktní a Váš telefon, stalo by se Vám totéž co rodičům.
Pokud by Vaši rodiče chtěli sestře se splácením dluhu pomoci, mohou se dohodnout s věřitelem sestry na splátkovém kalendáři, pokud toto učinit nechtějí, ať tedy věřiteli sdělí, pokud možno písemně telefon sestry a její adresu a věřitel by je již neměl obtěžovat. Pokud byste i Vy byla ochotna a věřiteli písemně potvrdit, že se Vaše sestra u rodičů nezdržuje, mám za to, že by i toto mohlo pomoci rodičům.