Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.070

Špatně vyplněná směnka a její platnost - je platná nebo ne?

Odesláno: 
Otevřeno 1813 x
3 odpovědi
 
Dobrý den
půjčil jsem peníze, které měly být vráceny 10.4.2015. Směnka je čísly napsaná na 8000 Kč, ale slovně jsem napsal "devět tisíc korun". Správná částka je ta nižší - 8.000 Kč. Dlužník o chybě zatím neví. Dlužník má pořád výmluvy, že nemá na zaplacení. Ke všemu je bez práce.
Co mám teď dělat, abych dostal peníze nazpět?
 
Zdravím Vás, můžete dlužníkovi zaslat výzvu k úhradě dlužné částky. Pokud to nepomůže bude vhodné navštívit advokáta, aby podal návrh na vydání směnečného platebního rozkazu v této věci. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.
 
Dobrý den
Ještě jsem zapomněl dodat, že směnka má ověření podpis na poště.
Jinak jak taková výzva vypadá. Předpokládám, že musí být písemnou formou a má se podat na adresu kde dlužník bydlí nebo kde má napsané trvalé bydliště?
Jinak zatím vše probíhá spíš po telefonu nebo sms.
 
Zdravím Vás, tento dotaz se netýká exekuce, ano výzva k úhradě musí být písemná a měla byt být zaslána na adresu, kde se dlužník zdržuje, pokud by tam dopis nepřevzal, tak na adresu dlužníkova trvalého pobytu. ve výzvě stručně popište, že jste dlužníkovi půjčil peníze na základě směnky, a přesto, že splatnost již uplynula, peníze do dnešního dne neuhradil a vyzvěte jej k úhradě dlužné částky např. do 10 dní.