Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.671

Exekuce manželky po rozvodu - dluh vzniklý z podnikání manžela v době manželství (exekuce nemovitosti, bytu)

Odesláno: 
Otevřeno 1414 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat ohledně exekuce, která se týká mé matky. Za dobu manželství si její muž nasekal nějaké dluhy z podnikání. Není schopný splácet své dluhy a tudíž se vyšplhaly na statisíce. Nyní jsou už rozvedení. Byli rozvedeni bez majetkového vyrovnání. Ovšem mojí matce přišel příkaz na exekuci na byt, který nabili za dobu manželství. Je možné, aby dodatečně sepsali nějaké majetkové vyrovnání, i přesto, že už je na něm exekuce? Domnívám se, že to nejde.

Další dotaz mám ohledně invalidního důchodu mé matky. Je dlouhodobě nemocná a má plný invalidní důchod. Hrozí, že jí na něj mohou také sáhnout? A poslední dotaz, jestli když prodej bytu nepokryje exekuční částku (to už víme jistě, že ne), jak se postupuje dál? Matky bývalý manžel má nějaké zaměstnání, ale dluhy nezvládá splácet. Mohou chtít úřady splácet částku exekuce i po rodinných příslušnících bývalé manželky? Např. jejích dětech, rodičů.
Děkuji moc za informace!
 
Zdravím Vás, mám za to, že exekuce postihne pouze spoluvlastnický podíl bývalého manžela Vaší matky, což je možné i s ohledem na skutečnost, že není vypořádané společné jmění manželů. Jelikož byt nabyly za manželství byl v SJM, po rozvodu má tedy každý z nich na tomto bytě spoluvlastnický podíl ve výši id. 1/2. Pokud chcete pomoci matce, můžete se zkusit domluvit s exekutorem na odkoupení spoluvlastnického podílu bývalého manžela Vaší matky, a to proto, aby tento byt matka vlastnila ve spoluvlastnictví s rodinnými příslušníky a ne s cizími lidmi.
Na majetkové vyrovnání je již pozdě, protože manželství je rozvedeno, zde tedy platí, že majetek a dluhy za manželství se dělí rovným dílem.
K exekuci srážkami z invalidního důchodu Vaší matky uvádím, že by na něj srážky být uvaleny neměly, nicméně dnes člověk nikdy neví. Pokud by se tak stalo, l bylo by nutné podat exekutorovi návrh na zastavení exekuce, a to co do způsobu provedení exekuce, a to zastavením exekuce srážkami z invalidního důchodu Vaší matky v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), s tím, že Vaše matka není povinná, a že manželství bylo rozvedeno a v kopii přiložit rozsudek o rozvodu manželství s doložkou právní moci.
K poslednímu dotazu uvádím, že exekutor tento dluh nebude a dokonce ani nesmí vymáhat po osobách odlišných od povinného, s výjimkou jeho manžela, pokud dluh vznikl za manželství a manželství stále trvá. Takže se Vy jako děti ani ostatní rodinní příslušníci o svůj majetek bát nemusíte.