Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.162

Exekuce v bytě nedlužníka v dvougeneračním rodinném domě - hrozí vstup exekutora do bytu nedlužníka?

Odesláno: 
Otevřeno 1354 x
1 odpověď
 
Měl bych dotaz ohledně exekuce. Bydlíme v dvougeneračním domku a na švagra je vedená exekuce. Může exekutor otevřít mojí bytovou jednotku a zabavit věci, které mám? Jedná se mi o movitý majetek jako televize, pračka, fotografické potřeby, počítač a jiné vybavení bytu na které již nemám doklady jelikož jsou staršího data pořízení a některé po rodičích. Mám svojí bytovou jednotku uzamčenou a švagr mě nenavštěvuje ani po tom netoužím. Jak se bránit, když by došlo k odebrání věcí v mém vlastnictví na které nemám doklady o zakoupení. Docela se těchto věcí bojím jelikož je mi už 62 let a nejsem úplně zdráv. Moc Vám děkuji za pomoc a radu s pozdravem Ing. Květoslav Kafka Domažlice.
 
Zdravím Vás, mám za to, že exekutor do Vašeho bytu nemůže, neboť Vy nejste povinný, ale povinným je Váš švagr. Exekutor může vstoupit do bytu povinného, nebo tam, kde lze důvodně předpokládat, že tam má povinný svůj majetek, například, pokud by se povinný u Vás zdržoval, tak že by tam bydlel a exekutor by se o tom dozvěděl, potom by k Vám exekutor mohl jít.
Pro úplnost dodávám, že ust. § 321 a § 322 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) upravuje věci, které nelze zabavit ani povinnému. Jedná se zejména o obvyklé vybavení domácnosti, … Takže mám za to, že se obávat nemusíte. Kdyby přece jen došlo k nejhoršímu a exekutor by Vám věci zabavil je možné se bránit návrhem na vyškrtnutí věcí ze soupisu. Pokud by bylo možné se s Vašim švagrem domluvit na tom, aby sepsal čestné prohlášení, že u Vás v bytě nemá uložen žádný svůj majetek a tuto listinu by opatřil svým úředně ověřeným podpisem, tak byste měl vyhráno, protože byste tuto listinu ukázal exekutorovi a on by u Vás neměl nic zabavovat. Pro jistotu toto čestné prohlášení sepište i Vy.