Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.954

Přeposlání přeplatku exekuce druhému exekutorovi - je to správný postup?

Odesláno: 
Otevřeno 3839 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
exekutor podal exekuci na můj účet a to částku 9.695 Kč. Z účtu mi strhli 4300 Kč co jsem tam měl a hned jsem vložil na účet zbytek 5.395 Kč aby to strhli. Banka to tam poslala, ale i z stavebního spoření poslala částku 2.500 Kč. Tak vznikl přeplatek exekuce 2500 Kč.
Mám ještě jednu exekuci kterou splácím v pravidelných splátkách a jednatelka první exekuce mi sdělila, že musí oslovit ostatní exekutory a prý ty peníze nedostanu zpět, ale pošlou to tomu druhému exekutorovi přičemž mi strhli ze stavebního spoření čásku a vznikl mi problém protože jsem v mínusu. Prosím je vše v pořádku? Jsou to správné postupy?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud máte více exekucí a jedna je uhrazena a je zde přeplatek, tak soudní exekutor postupuje zcela správně, když chce tento přeplatek zaslat exekutorovi, který je další v pořadí. Protože kdyby tento exekutor tuto částku poslal Vám a druhý exekutor do stavební spořitelny zaslal exekuční příkaz, měl by problém. V tomto ohledu spolu exekutoři skutečně spolupracují. Nicméně by ještě nebylo od věci zjistit kolik exekučních příkazů kam dorazilo, pokud jen jeden, tak by Vá měl být přeplatek vrácen, neboť druhý exekutor se rozhodl pro jiný způsob provedení exekuce a přeplatek by tedy v tomto případě náležel Vám. Nicméně exekutoři raději vydají exekučních příkazů více a čekají co dostanou.
Kdyby byla exekuce jen jedna a Vy jste ji přeplatil tak je exekutor povinen Vám tento přeplatek vrátit.