Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.524

Vdovský důchod pro potomka zemřelého rodiče (syna, dceru)

Odesláno: 
Otevřeno 1120 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Nevlastní otec byl ženatý s mojí mámou, která bohužel před rokem (12/2014) zemřela a otec se stal vdovcem. Mě je 30let a moje máma měla socialní pohřeb. Má otázka zní, zda má nárok na vdovský důchod jen on, nebo ho mam i já, třeba jen na část? A druhá otázka, zda když jsem vyzvedával a zaplatil úmrtní list já, zda mám na něj nárok já, protože já ho nevlastnímu otci zapůjčil aby mohl vyzvednout vdovský důchod, jelikož bez něho by mu ho nedali. A teď mi ho nechce dát s tím že na něj nemám nárok.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, na vdovský důchod má nárok pouze pozůstalý manžel zůstavitele (v tomto případě tedy pouze Váš otec). Kdybyste byl nezletilý, nebo by Vám bylo do 26 let a byl byste nezaopatřeným dítětem, tedy studoval byste na vysoké škole v denní formě studia, měl byste nárok na sirotčí důchod. Protože je Vám však již 30 let, nesplňujete pojem nezaopatřenosti, tudíž nárok na sirotčí důchod nemáte. Nárok na sirotčí důchod byste však neměl např. ani ve 22 letech, pokud by jste již pracoval.
Dle mého názoru, tedy nárok na vdovský ani sirotčí důchod nemáte a Váš otec Vám tedy nemusí vydávat ani část vdovského důchodu. Kdyby Vám jej vydal získal byste tím neoprávněný majetkový prospěch (dříve bezdůvodné obohacení), které byste musel nevlastnímu otci vydat. Pro jistotu se však s tímto dotazem můžete obrátit i na sociální pracovnici, či na kolegyni, která se zde zabývá agendou dědického práva.