Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.550.436

Exekuce na výživné od rodiče po dosažení zletilosti potomka

Odesláno: 
Otevřeno 1367 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Může bývalý manžel nechat uložit exekuci na synovo výživné (měli jsme každý na sebe napsané jedno při rozvodu) podat dvě exekuce, na plat a na účet ve spořitelně současně i když u synovi bylo už 18 let 05/2014? Je to oprávněné?
Se synem máme dohodu, nejde to jen na účet který bývalý manžel sleduhe, ale i do ruky oproti podpisu. O tom on neví. Syn s ním nekomunikuje. Děkuji Jana
 
Zdravím Vás, pokud výživné takto synovi hradíte, a máte o této skutečnosti i doklad, popřípadě by byl tuto skutečnost ochoten, a to formou čestného prohlášení s úředně ověřeným podpisem potvrdit i Váš syn, ať tak učiní a Vy až budete mít toto čestné prohlášení Vašeho syna podejte návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. g) občanského soudního řádu a argumentujte tak, že výživné hradíte synovi hotově, oproti podpisu o přijetí výživného. K návrhu tedy přiložte i tato potvrzení Vašeho syna o úhradách výživného.
Ke způsobům provedení exekuce uvádím, že to již není volba povinného, ale o tom rozhoduje soudní exekutor jakými způsoby bude pohledávku vymáhat. Právě souběh více způsobů provedení exekuce je v praxi obvyklý a není to nic výjimečného.