Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.893

Exekuce na vybavení bytu, domu - věci ve spoluvlastnictví více osob

Odesláno: 
Otevřeno 1155 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
nejsme dlužníci, ale ručitelé, určeni pravosti ručitele je ústavního soudu, táhne se to 2009-2015. 2013-2015 určen již 3. exekutor, který přebírá tuto kauzu. Je možné, aby se takhle měnili exekutoři. Ani jednou nás nenavštívili abychom jim řekli, že jsme byli postižení povodní a veškeré vybaveni a oprava domu byla financována dary, které jsme dostali jako rodina, která žije v tomto domě. Máme tudíž každý čtvrtinu všeho, co se pořizovalo a opravovalo. Žije tady dcera s vnučkou, takže neni nic jen výlučně naše. Co s tím? Může nám exekutor něco zabavit?
Děkuji, Pavla
 
Zdravím Vás, můžete prokázat to, že skutečně všechny věci vlastníte jako podíloví spoluvlastníci neměly by Vám být věci zabaveny, jelikož by tak došlo k zabavení věcí i osoby odlišné od povinného. K tomu, abyste toto prokázali však potřebujete důkazy, a to například i darovací smlouvy o tom, že Vám tyto věci byly darovány do podílového spoluvlastnictví. Můžete také sepsat i čestná prohlášení všech podílových spoluvlastníků, o tom, že věci jsou v podílovém spoluvlastnictví, navíc zde musí každý podílový spoluvlastník uvést i velikost svého podílu na každé věci. Čestná prohlášení je nutné opatřit úředně ověřenými podpisy všech spoluvlastníků a následně je spolu s darovacími smlouvami předložit exekutorskému vykonavateli. Závěrem uvádím, že ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) upravuje movité věci, které není možné zabavit ani povinnému. Pokud by se tak stalo, je nutné podat námitky proti soupisu movitých věcí a argumentovat tak, že zabavené věci neměli být zabaveny ani povinnému a přesto se tak stalo.
 
děkuji za odpověd, mame dopisy od darcu, že daruji finančni pomoc z duvodu povodně a to na zařízeni domácnosti, kde jsme přišli o všechno. pavla
 
Zdravím Vás, tak tyto listiny předložte vykonavateli v případě jeho osobní návštěvy. Dále bude záležet jak se zachová. Někdo by věci zabavil a pak je třeba se bránit, někdo by Vám tam věci nechal.