Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.210

Strhávání přednostní a nepřednostní pohledávky v exekuci - postup, informace

Odesláno: 
Otevřeno 4520 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
sdružení má zaměstnance od 1.5.2015, do té doby byl vedený v evidenci Úřadu práce. ÚP nám doručil výkon rozhodnutí srážkami ze mzdy. Jako zaměstnavatel jsme se přihlásili příslušnému exekučnímu úřadu a ze mzdy strháváme pravidelně.
V říjnu 2015 jsme obdrželi další 3 exekuční příkazy jiného exekutorského úřadu, z nichž jedna pohledávka je přednostní (VZP). Musím ji upřednostnit? A v jaké výši strhávat (přednostní i nepřednostní) - stejná výše? Děkuji
 
Zdravím Vás, přednostní pohledávka, má vždy přednost před pohledávkami nepřednostními. K výpočtu výše srážek ze mzdy prosím použijte kalkulačku na stránkách http://www.vyplata.cz. U přednostních pohledávek se dokonce strhávají i vyšší částky ze mzdy. Ovšem zde záleží i na tom, zda je Váš zaměstnanec svobodný či ženatý a kolik dětí s ním žije ve společné domácnosti. Pokud je Váš zaměstnanec rozvedený a má soudem uloženu povinnost hradit výživné na své nezletilé dítě, musíte i tuto skutečnost při výpočtu srážek ze mzdy, neboť výživné na nezletilé dítě je rovněž přednostní pohledávka, která má dokonce přednost i před ostatními přednostními pohledávkami, takže částku výživného budete muset odečíst od částky zabavitelné pro uspokojení přednostní pohledávky.