Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.881

Odkoupení exekučně vymáhané pohledávky fyzickou osobou - postup, informace

Odesláno: 
Otevřeno 4557 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
ráda bych získala odpověď na otázku týkající se "odkoupení dlužné pohledávky, která je již exekučně vymáhána". Obrátil se na mě známý, který má nyní syna ve výkonu trestu a bylo mu řečeno že lze pohledávku, která je již exekučně vymáhána "odkoupit". Můj dotaz konkrétně zní: Může otec povinného - fyzická osoba takovou pohledávku odkoupit? Je to vůbec reálné a ze zákona možné? Pokud ano, kam se otec může obrátit?
Děkuji Vám za odpověď
 
Zdravím Vás, mám za to, že Vám jde o možnost postoupení pohledávky. Ano to je možné, tuto pohledávku by však mohl na Vašeho známého postoupit pouze oprávněný, tedy ten, v jehož prospěch je tato pohledávka exekučně vymáhána.
K sepsání smlouvy o postoupení pohledávky a návrhu na záměnu účastníka řízení Vašemu známému doporučuji, aby spolu s oprávněným navštívili advokáta, který by tyto listiny vyhotovil. Nejprve však bude nutné se dohodnout přímo s oprávněným, zda by měl o postoupení pohledávky zájem. Postoupení pohledávky je obvykle za úplatu. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.