Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.433

Insolvence, oddlužení a příkaz k úhradě nákladů exekuce exekutora - může exekutor příkaz vydat?

Odesláno: 
Otevřeno 2147 x
5 odpovědí
 
Může po mne vymáhat exekutor náklady exekuce, když mám povolené oddlužení a již 2 roky poctivě splácím v rámci insolvenčního řízení?
Přišel mi do datové schránky Příkaz k úhradě nákladů exekuce. Jedná
se o dluh cca 7.000,-Kč a Příkaz je na cca 3.500,-Kč. Tento exekutor
se nepřihlásil s pohledávkou do insolvenčního řízení a nyní chce zaplatit náklady.
Na to přece nemá právo, pokud mám povolené oddlužení?
Ráda bych se odvolala podle poučení, které jsem dostala.
Poučení: Účastník řízení může podat u podepsaného exekutora proti příkazu k úhradě nákladů exekuce
námitky do 8 dnů od doručení. Pokud exekutor v plném rozsahu námitkám nevyhoví, postoupí
je bez zbytečného odkladu exekučnímu soudu, který o námitkách rozhodne do 15 dnů.
JUDr. Igor Ivanko
 
Zdravím Vás, zde hodně záleží i na tom, zda byla tato exekuce nařízena před podáním insolvenčního návrhu nebo až po zjištění úpadku. Toto já nezjistím. Pokud byla tato exekuce nařízena před zjištěním úpadku, exekutorovi nic nebránilo v tom, aby tuto pohledávku přihlásil do Vašeho insolvenčního řízení. Pokud byla exekuce nařízena po zjištění úpadku, jednalo by se o tzv. zapodstatovou pohledávku, kterou by bylo nutné uhradit. Zítra bych se tedy obrátila s dotazem buď na insolvenčního správce nebo přímo na insolvenční soud, který může tento exekuční příkaz případně i zrušit, pokud zjistí, že byl vydán v rozporu se zákonem. Nicméně odvolání proti příkazu k náhradě nákladů exekuce podat můžete, neboť insolvence má za následek skutečnost, že pohledávky dlužníka v průběhu insolvence nemohou být fakticky vymáhány formou exekuce, tedy, že exekuce může být nařízena, ale nesmí být provedena.
 
Dobrý den, děkuji za odpověď.
Platební rozkaz od soudu byl v roce 2009,
exekutor pověřený provedením exekuce v roce 2010
a od roku 2013 mám insolvenci a soudem povolené oddlužení.
 
Zdravím Vás, v tomto případě dle mého názoru exekutorovi nic nebránilo v tom, aby pohledávku náklady exekutora přihlásil do Vašeho insolvenčního řízení, a to zvláště za situace, kdy vyhláška o zahájení insolvence byla doručena exekutorovi, proto bych v této věci kontaktovala insolvenčního správce a insolvenční soud.
 
Děkuji, bohužel s panem insolvenčním správcem je těžké pořízení, telefon nezvedá, takže dovolat se mu nedá, když jsem poslala sms s touto informací, vůbec nereagoval. Takže nevím.

Vlastním louku, mám na ní kupce za 20.000,-Kč, mohu jí okamžitě prodat, ale nemohu se ani od něj dozvědet, jestli mi musí schválit cenu, za kolik to prodám, nebo ne. Takže to stojí na mrtvém bodě. Stačilo by, kdyby odepsal v sms 3 písmena. Např. ano. Minule tvrdil, že já jsem majitelka a je to moje věc, za kolik si různé majetky prodám, které ještě mám, jen mu musím pak poslat ty peníze za to. Ale potřebovala bych to od něj nyní potvrdit, abych se pak najednou nedostala do problémů, že to měl schválit tu prodejní cenu. Jak píšu, těžké pořízení s takovým správcem…
 
Zdravím Vás, máte nějakého zajištěného věřitele? Tedy věřitele, jehož pohledávka by byla zajištěna nemovitostí, kterou chcete prodat. Pokud ano, tak je k prodeji nutný souhlas soudu. Soud určí podmínky prodeje a následně až bude nemovitost prodána, tak rovněž rozvrzhne výtěžek zpeněžení této nemovitosti mezi zajištěné věřitele. Z tohoto prodeje má nárok na odměnu i insolvenční správce, neboť on by byl smluvní stranou u kupní smlouvy, a to jako prodávající. Takže o této situaci informujte příslušný krajský soud, u kterého probíhá Vaše insolvenční řízení. Pokud máte pouze nezajištěné věřitele, má insolvenční správce pravdu. Nicméně počítejte s tím, že příjem z prodeje nemovitosti jste povinna v souladu s ust. § 412 odst. 1 písm. b) zákona 182/2006 Sb. , insolvenční zákon, povinna použít jako mimořádný příjem k úhradě nad rámec splátkového kalendáře.