Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.247

Insolvence, oddlužení u invalidního důchodce ZTP-P pracujícího na zkrácený úvarek - kolik Kč je insolvenční srážka?

Odesláno: 
Otevřeno 2759 x
7 odpovědí
 
Mam syna na invalidním vozíku, je ZTP-P, má přiznaný celý ivalidní důchod 9.240 Kč, pobírá příspěvek na péči 4.000 Kč, našel si dobrou práci zadávání a kontrola dat do PC a jeho čistá mzda je cca 12-14 tisíc.
Počítá se příspěvek na péči do příjmu?
Prosím vás jeho dluh je do 400.000 Kč.
Chtěla bych se zeptat, kolik budou asi činit insolvenční srážky a teda kolik mu zůstane.
Protože už má srážky na důchod a plat a je to neunosné. Prosím a děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, zde záleží i na tom, zda má Váš syn manželku či děti. Při svém výpočtu jsem vycházela z toho, že nikoli. Dle propočtu by insolvenční srážky z invalidního důchodu měly činit 2.080,- Kč a srážky ze mzdy, zde jsem počítala se mzdou ve výši 13.000,- Kč měsíčně by měly činit 4.558,-. Celkem by tedy splátka v rámci insolvence z výše uvedených příjmů Vašeho syna měla činit 6.638,- Kč. Zbylá část mzdy a důchodu by měla zůstat Vašemu synovi. Z této částky tedy ze 6.638,- Kč se odečte odměna insolvenčního správce ve výši 1.089,- Kč. Váš syn by byl schopen ze svých současných příjmů uhradit částku ve výši 332.940,- Kč. Tato částka by byla rozdělena nezajištěným věřitelům, a dále i odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč. Takže jsou-li dluhy ve výši cca 400.000,- Kč, tak je zde insolvence řešením, protože v tomto případě je Váš syn schopen uspokojit pohledávky svých věřitelů skoro v celé výši.
K příspěvku na péči uvádím, že zde soudy nejsou jednotné, jelikož ani judikatura tuto otázku nemá jasně vyřešenou. Osobně bych příspěvek na péči do příjmů v rámci insolvence nezahrnovala. Příspěvek na péči je dlé mého názoru určen jako jistá kompenzace příjmů osoby, která péči poskytuje, ale tyto peníze by současně měly sloužit i jako prostředky sloužící k úhradě léků a jiných potřeb či pomůcek v důsledku horšího zdravotního stavu Vašeho syna. Nicméně je možné, že někdo by i tuto částku do příjmů zahrnul. Nicméně z příspěvku na péči jako samostatného příjmu nelze provádět žádné srážky, neboť tento příjem v případě Vašeho syna nedosahuje ani výše nezabavitelné částky.
 
Děkuji moc moc za odpověd.
Zapoměla jsem to uvěst ne nemá ženu ani děti. ŽIJE SE MNOU, JEHO ZDRAVOTNÍ STAV SE ZHORŠIL, a sám si ani nepodá jídlo protože musí doma chodit o berlích. Abyste mi rozuměla, má 30% ani ne chůzi a spíš padá než chodí. a jinak je na vozíku, Když je mu hodně zle i doma se pohybuje na invalidním vozíku. Moc děkuji za odpověd. Ještě jse se doslechla o Pevné splátce, kdz je požné ji uplatnit. Já vím záleží na soudu zda ji povolí či ne. To by bylo asi nejlepší. Dáváme peníze na druhý civilní vozík. Už 3x nám tento chtěli ukrást a na další bychom od pojištovny nedostali. Nevím co by bylo proto by měl mít náhradní vozík, který řeší syn přes nadace. I tak strašně moc děkuji
 
Zdravím Vás, pevnou splátkou máte na mysli sníženou splátku. O sníženou splátku je možné požádat soud, pokud by dlužník byl schopen při snížené splátce uspokojit své nezajištěné věřitele minimálně ve výši 50% jejich pohledávek a současně z této nižší splátky plně uhradit i odměnu insolvenčního správce, která činí 65.340,- Kč za 5 let.
Ohledně druhého invalidního vozíku se zkuste obrátit i na Vaši zdravotní pojišťovnu nebo lékaře Vašeho syna, popřípě i zde na sociální pracovnici, i když si nejsem zcela jista, zda je tohle její parketa.
 
Zdracvotní pojištovna druhý vozík neproplácí. To je jedno. Říkala jsem jen kdyby mu tento nový co má někdo ukladl. Na jiný hrazený nemá má ho speciálně na svůj růstový hendikep. to vím že to není vaše oblast.
50% já myslela 30% dluhu
 
Zdravím Vás, 30% dluhů při splátkách ze svých příjmů při srážkách z těchto příjmů jako u přednostních pohledávek v exekuci + odměnu insolvenčního správce. Výši těchto splátek jsem Vám uvedla v odpovědi na Váš první dotaz. Pokud však chcete sníženou splátku, tak musí být dlužník schopen ze svých příjmů uhradit minimálně 50% pohledávek nezajištěných věřitelů + odměnu insolvenčního správce. Mám za to, že synovi to vycházelo moc hezky, takže by i snížená splátka mohla vyjít, pokud by pracoval. Pokud by práci vzhledem ke svému zdravotnímu stavu ztratil bylo b nutné navýšení příjmů formou darovací smlouvy nebo smlouvy o důchodu v souladu s ust. § 392 odst. 3 insolvenčního zákona (zákon 182/2006 Sb.). Po schválení odddlužení by měl soud v případě ztráty zaměstnání Vašeho syna k navýšení příjmů vyzvat.
 
Nemuá kdo by mu dal darovací smlouvu.
Insolvenční srázky se vypočítavají až po době kdy soud vyzve věřitele. ??? Nebo hned při vypracovávání navrhu který se dáva k soudu.
Jestli že mi paní co mi vypracuje návrh na insolvenční splátky řekne dluh tolik a tolik a splátka tolil může se to ve finále lišit. Je doba kdy se přihláší věřitelé ale také nemusí všichni. ROzumíte???
Já mu darovací smluvu dát nemohu.
bohužel
 
Zdravím Vás, z toho co jsem vypočítala při Vašem prvém dotazu, to krásně vycházelo, takže bych insolvenční návrh podala. Výše splátek se počítá z obou příjmů, tedy z invalidního důchodu a ze mzdy. To, zda by Váš syn splňoval podmínky pro povolení oddlužení se bude orientačně posuzovat již při přezkoumávání insolvenčního návrhu soudem. Finální posouzení insolvenčního návrhu se děje při přezkumném jednání, tedy po rozhodnutí o úpadku a poté, kdy uplyne lhůta věřitelům k přihlášení pohledávek. Návrh tedy bude finálně posuzován až bude jasné jací věřitelé a v jaké výši přihlásili své pohledávky. Pokud má Váš syn invalidní důchod ve výši přes 9.000,- a mzdu ve výši cca 13.000,- Kč tak vše krásně vyjde. Kdyby se cokoli stalo a syn by plnil více, pak by hradil z toho příjmu, který by mu byl vyplácen. Možná bych se o této věci poradila i s kolegou, který zde má na starosti insolvence, já zde řeším pouze exekuce a insolvence skutečně jen velmi okrajově. Popřípadě se v této věci obraťte na advokáta, který by Vám měl vše vysvětlit. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Abyste to měli levné hledejte advokáty, kteří svoje služby poskytují pro bono, tedy za sníženou odměnu lidem v obtížné situaci. Přeji Vám oběma hodně štěstí a sil.