Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.043

Exekuce společného jmění manželů SJM 2015 - novela zákona podepsaná prezidentem Zemanem

Odesláno: 
Otevřeno 1381 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
měli bychom s partnerem otázku.

Letos prezident Zeman podepsal novelu upravující exekuce (zákon č. 139/2015 Sb.).
Chtěli jsme se zeptat zda to funguje jak se domníváme. Tedy :

Pokud bychom s partnerem, který má exekuce, sepsali předmanželskou smlouvu upravující SJM (Dluhy vzniklé před manželstvím nespadají do SJM, stejně tak platy aj.). Ochránila by mne tato smlouva před případným postihem exekutora ohledně partnerových dluhů v případě sňatku?

Děkuji za Vaši odpověď.
 
Zdravím Vás, předmanželská smlouva je dobrá věc, zvláště v případě, kdy jeden ze snoubenců má majetek a druhý dluhy.
Nicméně SJM jako takové vzniká až dnem uzavření manželství, takže bych notáře navštívila co nejdříve po sňatku a u něj bych SJM zúžila co nejvíce by to šlo, a to až na obvyklé vybavení domácnosti, které si pořídíte po uzavření manželství. Jen pozor, svatební dary patří do SJM, pokud Vaši rodiče čestně neprohlásí, že ten a ten dar darují (dceři) či synovi k příležitosti sňatku, jako jeho výlučný majetek. Mám tedy za to, že smlouva o zúžení SJM by Vás ochránila před eventuálními exekucemi Vašeho přítele, ale musela by být uzavřena u notáře, a to co nejdříve po svatbě.
Mám za to, že nejelegantnějším řešení přítelových dluhů je insolvence, formou oddlužení plněním splátkového kalendáře. Výhody oddlužení jsou tyto:
- přítel může splatit svým nezajištěným věřitelům pouze 30% výše jejich pohledávek, věřitel, který se do insolvence nepřihlásí má smůlu, přítel si může pro účely insolvenčního řízení navýšit příjmy prostřednictvím darovací smlouvy nebo smlouvy o důchodu. Touto smlouvou se dárce zaváže, že bude Vašemu příteli po dobu 5 let, od schválení splátkového kalendáře každý měsíc hradit částku uvedenou v této smlouvě. Nevýhodou insolvence je však to, že má-li Váš přítel zajištěného věřitele, např. hypotéku, nebo úvěr na automobil, že s vysokou pravděpodobností by mohl přijít o tyto věci (tedy o byt, či auto), protože zajištění věřitelé se v insolvenci uspokojují ze zajištění. K dalším podrobnostem ohledně insolvencí se ptejte kolegů, kteří se zde zabývají insolvencemi.