Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.826

Exekuce před a po rozvodu manželství

Odesláno: 
Otevřeno 1386 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
můj dotaz se týká také exekuce. V době manželství jsem hradila své poplatky z podnikání na sociální i zdravotní pojištění a taktéž za manžela. Manželství se v roce 2012 rozpadlo, díky alkoholismu mého manžela. Podepsal dohodu o tom, že si bude hradit vše z podnikání sám a podepsal to před svědkem a svědek to podepsal taky, že dohodě byl přítomen a že je vše v rámci dohody, podepsal i dohodu na děti, dohodu o rozvodu, dohodu o majetku a dohodu o podnikání, ovšem všude odmítl ověřit podpis u notáře, to odmítal kamkoliv osobně zajít.
V průběhu rozvodu na mě byla uvalena exekuce za dlužné jeho zdravotní pojištění. Předpokládám, že nemám možnost jinou, než dluh uhradit, což je nyní 1/3 platu, neboť alkoholik neplatí, nic nemá.
3 roky bydlíme daleko od sebe a konečně se podařil u soudu rozvod k datu 17.09.2015. Předpokládám, že od 18.09.2015 nejsem zodpovědná za žádný jeho dluh, ovšem dne 17.09.2015 jsme si před soudkyní odsouhasili, že jsme vyrovnáni, dohoda byla soudu poskytnuta a byla součástí řízení. Já samozřejmě toto pošlu na zdravotní pojišťovnu, ale přeci jen, co když do 17.09.2015 mi jeho pojišťovna opět bude připisovat dluh, v době rozvodu nejsem "hájená", dohoda byla sepsána, není však od notáře, k rozvodu nepřistoupil, nebyl k sehnání, vše záměrně prodlužoval.
Nyní nehradí exekuci, nehradí alimenty a mě 1/3 z platu uvrhává v existenční problémy. Exekutor nereaguje, veškeré informace jsem mu zaslala. Mám nějakou možnost jak předejít exekuci, když jsem nyní rozvedená? jak zjistím, dluh z dob manželství? Sama jsem v té době díky penězím mizejícím za alkohol musela ukončit své podnikání a díky splátkovému kalendáři poctivě platím každý měsíc, ovšem exekuce mě žene do osobních dluhů, které jsem dosud měla možnost v klidu hradit, dnes na ně díky exekuci nemám a bude otázkou času jestli přesto stihnu douhradit svoje a nebo ne.
Děkuji moc za pochoepní, radu a pomoc
 
Zdravím Vás, osobně bych v této situaci podala návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), argumentovala bych právě uzavřením dohody o rozdělení SJM, kterou bych v úředně ověřené kopii rovněž i předložila příslušnému exekutorovi, nebo orgánu, který tuto exekuci vede. Jen další doplňující dotaz, vznikla tato pohledávka nyní již bývalého manžela, která je nyní exekučně vymáhána v době, kdy jste již měly rozdělené SJM. Pokud ano, rozhodně podejte návrh na zastavení exekuce, pokud ne, bylo by vhodné zamyslet se nad dalším postupem v této věci.
Jako řešení této situace bych ve Vašem případě viděla podání insolvenčního návrhu s návrhem na povolení oddlužení. Výhodou insolvence je, že exekuce nemůže být fakticky vykonávána a exekutoři po Vás, po dobu, kdy budete v insolvenci nemůžou chtít peníze, protože pokud Vám bude schválen splátkový kalendář budete peníze splácet věřitelům řádně a včas přihlášeným do tohoto řízení a tímto způsobem budete umořovat více dluhů současně. Další výhodou insolvence je též to, že zde můžete ke splnění podmínek uspokojit pohledávky nezajištěných věřitelů v minimální výši 30% jejich pohledávek. V případě dalších dotazů ohledně insolvencí se prosím obraťte na kolegy, kteří mají zde v poradně na starosti agendu insolvencí.