Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.024

Automobil na převozy nemocného rodiče k lékaři - jak zabránit exekuci na auto, vozidlo?

Odesláno: 
Otevřeno 1351 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
byl jsem u Vás návštěvníkem pod číslem hosta 2428 - http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/home/dotazy-exekuce/questions/2428-pece-o-nemohouciho-rodice-a-exekuce-na-pecujiciho-jak-zabranit-zabaveni-majetku-opecovavaneho.html, 2013 jsem si koupil ojetý automobil pro účely vožení svého skoro devadesátiletého otce po lékařích a pro občasné výlety, abych mu mohl zpříjemnit stáří. Nyní po mozkové příhodě a po různých zdravotních problémech jsme na autě závislí, proto bych Vás prosil o radu, co mám v takovém případě dělat, abych o auto nepřišel, navíc bydlíme na vesnici a do nemocnice to máme 20 km.
Moc Vám děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, v tomto případě mám za to, že by Vám automobil neměl být zabaven, a to s ohledem na dikci ust. § 322 odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Ustanovení § 321 a § 322 občanského soudního řádu upravují, které věci nemohou být zabaveny ani povinnému.
V případě automobilu bych argumentovala tak, že automobil nezbytně potřebujete k uspokojování potřeb Vašich a Vašeho otce, kdy bydlíte na vesnici, Váš otec je ve špatném zdravotním stavu a musíte jej vozit do nemocnice vzdálené 20 km na lékařské kontroly a prohlídky. Vzhledem k zdravotního stavu Vašeho otce není možná jiná doprava, proto se tedy prodej automobilu jeví jako v rozporu s morálními pravidly, neboť byste neměl jak Vašeho otce dopravit k lékařům.
Pokud by k zabavení automobilu došlo, argumentujte v tomto smyslu a do 30 dní ode dne zabavení automobilu podejte k exekutorovi návrh na vyškrtnutí automobilu ze soupisu v souladu s ust. § 68 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). K tomuto návrhu přiložte technický průkaz vozidla, dále aktuální lékařské zprávy o zdravotním stavu Vašeho otce a konečně i rozhodnutí o přiznání příspěvku na péči, který Vám byl přiznán, neboť o otce pečujete. Mám za to, že v tomto případě by automobil zabaven být neměl.